Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Drákói szigor a szociális rendszerben

2008. december 8.

A brit munkáspárt radikálisan meg akarja szigorítani a szociális segélyezést. A munkanélkülieket aktív álláskeresésre köteleznék, a lógósokat segélycsökkentésre és közmunkára ítélnék. A nem rászoruló igénylőket hazugságvizsgálókkal szűrnék ki.

A brit munkáspárt radikálisan meg akarja szigorítani a szociális segélyezést. A munkanélkülieket aktív álláskeresésre köteleznék, a lógósokat segélycsökkentésre és közmunkára ítélnék. A nem rászoruló igénylőket hazugságvizsgálókkal szűrnék ki.

„James Purnell munka- és nyugdíjügyi miniszter a héten nyilvánosságra hozza a jóléti rendszer átalakítására vonatkozó reformelképzeléseit. Szinte biztos, hogy pártjában ribillió támad, sőt, valószínű, hogy még a konzervatívok is túlzottan jobboldalinak ítélik majd a tervezetet” – olvassuk a Times összefoglalóját a brit segélyrendszer átalakításáról.

A reformok célja, hogy minél több segélyezett találjon állást. A brit sajtó értesülései szerint a kormány javaslatai Paul Gregg, a Bristoli Egyetem közgazdásza által készített tanulmány ajánlásait fogják követni.

A hírek szerint a munkanélkülieket három kategóriába sorolják. A munkaképesek kötelesek lesznek aktívan állást keresni. A hétévesnél kisebb gyermeket egyedül nevelő, szociális ellátásban részesülő szülőknek tanfolyamokra kell járniuk, hogy később könnyebben elhelyezkedhessenek. Az állásinterjút elmulasztó munkaképesek, és a tanfolyamról hiányzó szociális támogatásban részesülő szülők pénzbírságra vagy kötelező közmunkára – szemétszedésre, kertészkedésre – számíthatnak. Paul Gregg szerint ettől a segélyezettek komolyan veszik majd, hogy kötelességük mindent megtenni a munkába állás érdekében. Alanyi jogon csak a súlyos fogyatékkal élők és az egy évnél fiatalabb gyermekek egyedülálló szülei lesznek jogosultak segélyre. A korábban kiszivárgott tervek szerint a kormány a feketemunka visszaszorítása érdekében közmunkára kötelezné a két évnél hosszabb ideje segélyben részesülőket, hogy ne vállalhassanak feketemunkát: a tartósan munkanélkülieknek főállásban kellene közterületet takarítaniuk, grafitit mosniuk, vagy az idősotthonokban kisegíteniük.

A Telegraph értesülései szerint a munkaügyi központok a jövőben hazugságvizsgálókat rendszeresítenek, hogy a szociális segélyeket igénylők közül kiszűrjék a nem rászorulókat. Kísérleti jelleggel 25 önkormányzat már üzembe is állított hazugságvizsgáló készülékeket.

Ellentétben a konzervatív Time-mal, a baloldali Independent nem gondolja, hogy a radikális szigor palotaforradalmat váltana ki a kormánypárt padsoraiban, de biztosra veszi, hogy harc lesz körülötte. „A Munkáspárt egyes képviselői tényleg azt hiszik, hogy a jóléti rendszer minden reformja a szegényeket bünteti” – írta szerkesztőségi cikkében a lap. Ők a gazdasági válságban bizonyára még a szokásosnál is hevesebben bírálják majd a kormány terveit. Pedig a rossz gazdasági kilátások még indokoltabbá teszik, hogy a kormány mindent megtegyen a kiadáscsökkentés érdekében. Az elkövetkező hónapokban valószínűleg sokan elveszítik az állásukat, és ideiglenes munkanélkülivé válnak. „A munkanélküli segélyt azoknak találták ki, akik aktívan keresik a munkába állás lehetőségét, és nem azoknak, akik nem hajlandók dolgozni.”