Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Egy blogger Kína ellen

2005. július 12.

Egy gazdag kínainak elege lett a cenzúrázott sajtóból. Oknyomozó riporternek csapott föl, hogy leleplezze a korrupt hivatalnokokat. De egy blogger nem csinál demokráciát. Főleg akkor nem, ha párttag.

Egy gazdag kínainak elege lett a cenzúrázott sajtóból. Oknyomozó riporternek csapott föl, hogy leleplezze a korrupt hivatalnokokat. De egy blogger nem csinál demokráciát. Főleg akkor nem, ha párttag.

Li Xindének elege lett a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt álló sajtóból.

Az elmúlt húsz évben gyógyszerügynökként jelentős vagyonra tett szert. Nemrég visszatért eredeti szakmájához. Rájött, hogy az újságírás "sokkal szórakoztatóbb" - számol be a New York Times videoriportjában Nicholas D. Kristof.

Li Xinde most laptoppal és digitális fényképezővel felfegyverkezve járja az országot, és lerántja a leplet a korrupt hivatalnokokról. Hetilappal felérő blogot működtet. Olyan ügyekről számol be, amelyeket a pártirányítás alatt álló kínai média nem tárgyal. Állandóan úton van - nem is tölthet sok időt egy-egy helyen, mert a kínai hatóságok folyton a nyomában vannak.

Nemrég Dzsining korrupt alpolgármesterét leplezte le. A csaknem fél millió dollárt sikkasztó hivatalnokról fényképeket is közölt. Az alpolgármester zokogott, és térden csúszva könyörgött Li Xindének, hogy legyen könyörületes. De a blogger hajthatatlan maradt. Az alpolgármestert a riport megjelenése után letartóztatták.

Li Xinde nem tartja magát forradalmárnak. Megelégszik az igazságosztó jelzővel. Tagja a kommunista pártnak, és nem akarja megdönteni a rendszert.

"Régen a fegyverek és a tollak is a párt kezében voltak - nyilatkozta. - A fegyverek még mindig ott vannak, de a közvéleményt már nem tartja kézben."

Kristof úgy véli, hogy a 94 millió internet használót és 4 millió bloggert nem lehet már cenzúrázni. Ezért, hála az internetnek, épül a kínai demokrácia.

A statisztikák azonban egyelőre nem igazolják az amerikai újságíró optimizmusát. Az Opennet országjelentéséből kiderül, hogy nem omladozik a Kínai Nagy Tűzfal. A cenzúra egyelőre sikeresen lépést tart az internettel. "A kínai tartalomszűrés mindenre kiterjed, kifinomult és hatékony" - olvassuk a jelentésben.

A nemkívánatos tartalmakat továbbra is hozzáférhetetlenné teszik, szűrik az e-maileket és ellenőrzik a fórumok hozzászólásait.

A hatékonyságot az garantálja, hogy a szűrés több szinten működik. Az országos szolgáltatóktól egészen az internet kávézókig mindenhol jelen vannak a párt cenzorai. Semmi nem mutat arra, hogy a hivatal ne bírna lépést tartani az internet fejlődésével.

Hogyan lehetséges, hogy Li Xinde szabadon járhatja az országot, és kritizálhatja a rendszert?

Egy másik, Kínával foglalkozó internetes oldal szerint egyszerű a magyarázat. Li Xinde ugyanis hű párttag, és a Kínai Kommunista Párt jelszavait hirdeti blogjában.

Ráadásul blogja csak külföldről érhető el. Kínából nem.