Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A kormány móresre tanít

2005. július 12.

Antiszociális magatartás miatt korlátozzák a szabadságot. Miniszterek prédikálnak a tisztelettudó viselkedésről. Üldözik a csuklyás melegítőt. Szingapúrban? Nem, Angliában.

Antiszociális magatartás miatt korlátozzák a szabadságot. Miniszterek prédikálnak a tisztelettudó viselkedésről. Üldözik a csuklyás melegítőt. Szingapúrban? Nem, Angliában.

Az új Blair-kormány programját bejelentő trónbeszéd egyik nagy témája a "respect", a tisztelet volt: Adjuk meg a tiszteletet egymásnak!

A miniszterelnök ezt mondta a Munkáspárt kongresszusán: "Nem élhetünk igazságos társadalomban, ha nem vetünk véget az antiszociális magatartásnak, a tiszteletlenségnek, az olyan viselkedésnek, amelyet nem tűrnénk el a saját gyerekünktől, de el kell tűrnünk másoktól." Az idézetek sorát sokáig lehetne folytatni.

A munkáspárti kormány cselekszik is. A Belügyminisztérium honlapján "antiszociális magatartás" cím alatt jogszabályok, akciótervek és eredményességi statisztikák sokaságát találjuk. Megtudjuk, hogy mi a jelenlegi helyzet, mit tesznek ellene, s "mit tehetünk mi" - mármint a brit polgárok.

A legkeményebb eszköz az ASBO-nak rövidített Anti-Social Behaviour Order. A bíróság parancsban kötelezheti a rendbontókat, hogy tartózkodjanak a félelemkeltő vagy másokat zaklató magatartástól. Megtilthatják például, hogy valaki bizonyos személyekkel találkozzék, vagy olyan környéken tartózkodjék, ahol korábban problémát okozott. A parancs megszegése bűncselekmény.

A többség kedvezően fogadta a szigorú fellépést. De sokan épp a jogbiztonságot féltik a nagy rendcsinálástól. "Eddig azt hittük, hogy az embert csak akkor csukhatják le - írja a Spectator sajnos már fizetős archívumba került cikke -, ha megszegett egy világosan megfogalmazott törvényt. De ennek vége, az ASBO lehetővé teszi, hogy a bíróságok kedvük szerint találjanak ki bűncselekményeket."

Az Asbo Concern, egy erre a célra létrejött civil szervezet kampányt indított a jogszabály felülvizsgálata érdekében. Felhívásukban rámutatnak, hogy a személyi szabadságot korlátozó parancsokat nem annyira tolvajok, vandálok és drogkereskedők ellen adják ki, őket ugyanis a korábbi törvények alapján üldözik. Az ASBO bevezetése óta eltelt öt évben közel 4 000 embert sújtottak korlátozó paranccsal. Ezek a következő kategóriákba sorolhatók: elmebetegek, öregek, gyerekek, kábítószeresek, prostituáltak és koldusok.

A hatóságok gyakran nevetséges túlzásokra ragadtatják magukat. Egy öngyilkosságra hajlamos nőt, aki már többször próbálta az Avonba fojtani magát, eltiltottak attól, hogy folyókba ugráljon. Egy bolti tolvajlással gyanúsított tinédzsernek megtiltották, hogy kámzsás melegítővel takarja el az arcát.

A kapucni különösen a begyében van a kormánynak. Amikor egy kenti bevásárlóközpont igazgatója bejelentette, hogy meg akarja tiltani a vásárlóknak a csuklyaviselést, Tony Blair lelkesen üdvözölte a kezdeményezést. Igaz, arra az újságírói kérdésre, hogy a fiának van-e csuklyás melegítője, óvatos választ adott: Azt hiszen, nincs.

A Guardian ebből az alkalomból áttekinti a kámzsa kultúrtörténetét a Nagy Kaszástól kezdve egészen Darth Waderig.

De ha a félelmetes katonai egyenruhákba öltözött bandákra gondolunk, elmegy a kedvünk a mosolygástól.