Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Karizma szakszerűen

2005. július 12.

Churchill, Napóleon, Martin Luther King karizmatikus politikusok voltak. De mit jelent az, hogy valakinek karizmája van? Egy brit tudós a végére járt a dolognak.

Churchill, Napóleon, Martin Luther King karizmatikus politikusok voltak. De mit jelent az, hogy valakinek karizmája van? Egy brit tudós a végére járt a dolognak.

Egy brit kutatócsoport megvizsgálta a karizmatikus emberek jellemzőit. A munkát Richard Wiesman vezette. A bűvészből lett pszichológus első könyvét a szerencsés és peches emberek pszichológiájáról írta.

"Nehéz pontosan meghatározni, milyen is a karizmatikus személy - nyilatkozta. Mindannyian érezzük, mégis nehéz megmagyarázni, miért tartunk valakit karizmatikusnak."

Wiesman kutatásának eredménye szerint a karizmatikus ember gyorsan a figyelem középpontjába kerül. Saját érzelmeit könnyen és észrevétlenül átragasztja másokra. A környezetében lévő emberek átveszik gesztusait.

A tudós szerint a karizma csak felerészben velünk született képesség. A másik felét tanulással sajátíthatjuk el.

A karizmát sugárzó fellépés legfontosabb szabályai: laza, enyhén előre dőlt testtartás; a hallgatók felé nyitott tenyér; könnyed mosoly; energikus járkálás beszéd közben; szenvedélyes hangvétel, hatásos intonáció és a kellő beszédsebesség megválasztása.

"A karizmatikus emberek elsőre nagyon szimpatikusak, de aztán idegesítővé válnak, főleg, ha törtető céljaik megvalósítására használják karizmájukat " - írja a BBC honlapján az egyik hozzászóló.

"A karizma olyan emberek tulajdonsága, akikből hiányzik a mélység - véli egy másik olvasó. - Amikor valamit meg kell csinálni, a kevésbé karizmatikus emberek sokkal többre képesek."

Úgy látszik, az angolok máig nem heverték ki a májusi parlamenti választásokat.

Jó lesz, ha mi is felkészülünk. Hamarosan sok, tenyerét felénk fordító, fel-alá járkálva szenvedélyesen magyarázó emberrel lesz dolgunk.