Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A jog csapdájában

2009. február 12.

A jogállamiság remek dolog, de azért nem ártana, ha a törvény betűje összhangban lenne a józan ésszel. Amerikában a túlszabályozás abszurd helyzeteket eredményez, ráadásul a kártérítési perekre vagyonokat kell költeni.

A jogállamiság remek dolog, de azért nem ártana, ha a törvény betűje összhangban lenne a józan ésszel. Amerikában a túlszabályozás abszurd helyzeteket eredményez, ráadásul a kártérítési perekre vagyonokat kell költeni.

Amerika még mindig az elvesztett öltönynadrág történetén kuncog. Egy férfi 54 millió dollárra perelte a nadrágját elvesztő tisztítót. Az üzletben felirat hirdette, hogy a kuncsaftok elégedettsége garantált. A felperes viszont nem volt elégedett, ezért csalás címén pert indított. 1500 dollárt követelt, amit felszorzott 12-vel, mert összesen ennyiszer volt elégedetlen. Aztán az összeget tovább szorozta 1200-zal, hiszen ennyi napig nem kapta vissza a nadrágját, vagy annak ellenértékét. Végül az egészet beszorozta 3-mal, mivel a mosodának három tulajdonosa volt. Ehhez még hozzáadta a lelki sérelmeket. 67 millió dollár jött ki, ebből – jó szándékát bizonyítandó – elengedett 13 millió dollárt. A bíróság nem adott helyt a kérelemnek. Az alperes viszont nem tudta kifizetni a 100 000 dolláros ügyvédi költséget, így kénytelen volt bezárni a boltot, és Dél-Koreába költözni” – olvassuk az Economistban.

A szokatlan eset tulajdonképpen egyáltalán nem ritka az Egyesült Államokban. A Metazin is beszámolt hasonlókról. 1994-ben valaki leforrázta magát kávéval egy McDonald'sban. A bíróság 2,9 millió dollár kártérítést ítélt meg, amit másodfokon 700 000 dollárra mérsékelt.

Az Economist elismeri, hogy a jogállamiság remek dolog, de azért nem ártana, ha a törvény nem mondana ellent a józan észnek. És nem csak a kártérítési perek miatt. Egy floridai általános iskolában a tanárok szép szóval nem tudták megfékezni az egyik hisztériázó gyereket. Mivel a törvények értelmében semmilyen fizikai kényszert nem alkalmazhatnak, rendőrt hívtak. A gyereket bilincsben vitték el. A tanárok félelme nem volt alaptalan: egy másik iskolát 20 millió dollárra pereltek a szülők, mert a tanár a vállánál fogva kivezette rendetlenkedő gyereküket a teremből. (A bíróság végül 90 000 dolláros kártérítésre kötelezte az iskolát.)

A bürokratikus túlszabályozás elképesztő összegeket és energiát emészt fel. A jog dzsungelében képtelenség kiigazodni, az állandó pereskedés tömegeket dönt nyomorba. A  pénzügyi hetilap abban bízik, hogy az Obama-kormány a józan ész nevében fellép a jog túlburjánzása ellen. Reményre ad okot, hogy az új elnök harvardi kollégáját és barátját, a Metazin által is többször szemlézett Cass Sunsteint kérte fel a jogi reformokat felügyelő főtanácsadónak. Sunstein több munkájában is kiállt a túlszabályozás ellen.

Lehet azonban, hogy a demokrata párti politikusoknak nem lesz ínyére a kártérítési perek korlátozása. Amikor 2005-ben George Bush második elnöki ciklusának elején beterjesztette a kártérítési pereket szabályozó törvényt, a baloldal a szenátusban obstrukcióval igyekezett megakadályozni a tervezet elfogadását.