Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Iskola vagy babaház?

2005. november 26.

A gyerekek lelkivilágát védendő a megszokott piros szín helyett egyre több amerikai tanár javítja a diákok dolgozatait lilával. Nem vicc.

A gyerekek lelkivilágát védendő a megszokott piros szín helyett egyre több amerikai tanár javítja a diákok dolgozatait lilával. Nem vicc.

A nebulók számára túlzottan erőteljes, szigorú szín a piros - állítja többek között egy pittsburghi általános iskola igazgatója. A dolgozatok javításához barátságosabb, gyengédebb színeket javasolt. Piros helyett lilát - írja a USA Today.

Egyre több szülő és pedagógus gondolja úgy, hogy a gyereket, akár egy féltő gonddal nevelt melegházi palántát, még a széltől is óvni kell. Mindent megtesznek, hogy kicsinyüket ne érje csalódás vagy kudarc.

Nem csak a piros tintát tették tiltólistára. Sokan szeretnék, ha az iskolában betiltanák az olyan játékokat, amelyek versengésre késztetik a gyerekeket. Így például a fogócskát vagy a kidobóst káros játéknak tartják, mert "a vesztesek áldozatnak érzik magukat, és ez nem tesz jót önbizalmuknak" - fogalmazott egy kaliforniai iskolaigazgató.

Hogy milyen játékok vannak jó hatással a gyerekek fejlődő önbizalmára? Amelyekben nem egymással versenyeznek. Ilyen például a zsonglőrködés. Még jobb, ha a félelmetes benyomást keltő teniszlabda helyett finom tapintású, lágy selyemsálat dobálnak.

A USA Today cikkírója szerint a fogócska betiltóiból a jó szándék nem hiányzik, csak a józan ész. A két évtizede folyamatosan zajló kutatások eddig nem mutatták ki, hogy összefüggés volna a gyerekek lelkének ilyen pátyolgatása és az iskolai eredményesség vagy a jó személyes kapcsolatok kialakítása között.

Néhány kivételtől eltekintve az amerikai gyerekek köszönik szépen, jól vannak. Mint minden normális gyerek, szeretik a kihívásokat és az elvárásokat. Meg tudnak birkózni a piros toll és a fogócska rémével. És fel tudják dolgozni, ha nem ők nyernek kidobósban.