Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az elnök házon kívül

2005. július 12.

A venezuelai elnök hetente több órás talkshow-ban válaszol a betelefonálók kérdéseire. Hívei a demokrácia diadalának tekintik, hogy az emberek közvetlenül az elnökhöz fordulhatnak.

A venezuelai elnök hetente több órás talkshow-ban válaszol a betelefonálók kérdéseire. Hívei a demokrácia diadalának tekintik, hogy az emberek közvetlenül az elnökhöz fordulhatnak.

A forradalmárból lett venezuelai elnök, Hugo Chavez Amerika ellenes kormánya a kizsákmányolás ellen harcol. Megválasztásakor Chavez a kapitalizmus és szocializmus közti harmadik utas politikát ígért, de februárban már úgy nyilatkozott, hogy "a kapitalizmus pokolra visz".

A radikális elnök nem szovjet típusú, hanem demokratikus szocializmust akar megvalósítani. Olyan szocializmust, amelyben a nép akarata érvényesül.

Chaveznek évek óta saját műsora van az állami televízióban és rádióban. Helló elnök úr! című egyszemélyes talkshow-ját heti rendszerességgel sugározzák.

Az élő adásba bárki betelefonálhat, és kérdezhet az elnöktől. A műsort Chavez gyakran a nép felvilágosítására használja. Elmagyarázza, hogy egy-egy intézkedése hogyan szolgálja a köz, és elsősorban a szegények érdekét. Tettrekészségét bizonyítandó sokszor katonai egyenruhában áll a kamerák elé.

Gyakran fontos politikai bejelentéseket tesz. 2002-ben ebben a műsorban jelentette be az állami kézben lévő olajcégek vezetőinek menesztését. Zsebéből bírói sípot vett elő, belefújt, és közölte, hogy a cégek igazgatóit lecseréli.

Idén februárban arról számolt be az adásban, hogy barátja, Fidel Castro figyelmeztette, az Egyesült Államok puccsot készít elő. "Merényletet forralnak ellenem" - mondta.

A Helló elnök úr! vasárnap délutánonként kerül adásba. A műsor gyakran hét órán át tart. Az elnök ugyanis nem csak a betelefonálók kérdéseire ad kimerítő választ, de gyakran dalra fakad vagy verseket szaval. Előszeretettel mesél vicceket is.

Chavez hívei szerint az elnök a demokráciát erősíti azzal, hogy közvetlenül a néppel vitatja meg a fontos ügyeket, mert ezáltal a közakarat érvényesül.

Talán érdemes lenne megfontolni, hogy minek egyáltalán parlament. A nép SMS-sel szavazhatna az elnök tévéműsorában.