Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nők kezébe a kormányt!

2005. július 12.

Szaúd-Arábiában tilos a nőknek autót vezetni. Egy politikus odaengedné őket a kormányhoz. A merész javaslat felzúdulást váltott ki. Kuvaitban viszont hamarosan akár kormányra kerülhetnek a nők.

Szaúd-Arábiában tilos a nőknek autót vezetni. Egy politikus odaengedné őket a kormányhoz. A merész javaslat felzúdulást váltott ki. Kuvaitban viszont hamarosan akár kormányra kerülhetnek a nők.

Szaúd-Arábiában fatva tiltja, hogy a nők autót vezessenek. Cél: kizárni a "bűnös kísértés" lehetőségét. Hasonló megfontolásból nem mutatkozhatnak a szaúdi nők egész testüket eltakaró lepel nélkül. S csak férjük vagy apjuk írásos engedélyével utazhatnak, járhatnak iskolába és vállalhatnak munkát.

A kinevezett tagokból álló, csak véleménynyilvánítási joggal felruházott államtanács egyik tagja felvetette, hogy ideje lenne enyhíteni a tilalmakon. Mohammad al-Zulfa szerint azért kellene a nőket volánhoz engedni, mert elővigyázatosabb sofőrök, mint a férfiak, így kevesebben halnának meg az utakon, csökkennének az egészségügyi kiadások.

Az államtanácsos javaslata értelmében csupán a 35 évnél idősebb nők kapnának jogosítványt. Ők is csak a városokban vezethetnének egyedül, autópályán kötelező lenne a férfi felügyelet.

A szerénynek tűnő reformtervek nagy felzúdulást váltottak ki. Al-Zufát többször megfenyegették. Felvetették, hogy meg kellene fosztani állampolgári jogaitól.

"Bűnös dolog a nőket a kormányhoz engedni - idézi a Boston Globe az egyik szaúdi napilap szerkesztőjét. - Hiszen ha lerobban a kocsi, a női vezetőnek egy idegen férfitól kell segítséget kérnie."

Az Arab News beszámolója szerint a mérsékeltek üdvözlik Al-Zufa javaslatát. A világ sokat változott, sok nő dolgozik, segíti családja és országa boldogulását, ezért ideje lenne a törvényeket is az új életkörülményekhez igazítani.

Nem kellene drága pénzért sofőrt fogadni. "Ha ördögtől való dolog egy nőnek kettesben maradnia egy idegen férfival, akkor miért bízzuk lányunkat, nejünket és anyánkat vadidegen gépkocsivezetőkre?"

A konzervatívok szerint viszont az egyedül vezető nők a "rámenős és beteges" férfiak célpontjává válhatnak. Már most is folyamatosan zaklatásnak vannak kitéve az autóban ülő nők.

Nemrég hasonlóan éles vita bontakozott ki a személyi igazolványok körül - írja az Arab News. - A konzervatívok tiltakoztak az ellen, hogy látható legyen a nők arca az igazolványon.

Korábban a fényképezőgépes mobiltelefonok felett csaptak össze. A "családi értékeket leromboló" készülékeket ki kell tiltani az országból! - követelték a konzervatívok. Nyilván attól tartottak, hogy a nőkről titokban képet lehet készíteni.

Miközben a szaúdiak a női vezetőkkel és a mobiltelefonokkal vannak elfoglalva, a kuvaiti parlament politikai jogokat adott a nőknek. A következő választáson már képviselőjelöltként is indulhatnak.

Előfordulhat, hogy Szaúd-Arábiában még a kormány mögé sem ülhetnek nők, amikor Kuvaitban már kormányon lesznek.