Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Áldott legyen a hírlap

2009. március 28.

A válság már a legnagyobb amerikai napilapokat is bezárással fenyegeti. Egyre-másra születnek viszont a napilapok megmentését célzó javaslatok. Egy tekintélyes amerikai médiaguru szerint az lenne a megoldás, ha a lapok felekezetté alakulnának.

A válság már a legnagyobb amerikai napilapokat is bezárással fenyegeti. Egyre-másra születnek viszont a napilapok megmentését célzó javaslatok. Egy tekintélyes amerikai médiaguru szerint az lenne a megoldás, ha a lapok felekezetté alakulnának.

„Van egy szerény javaslatom a napilapok számára. Ha szeretnének a jövőben is megjelenni, alakuljanak egyházzá” – olvassuk a Slate magazinban. Bár elsőre könnyen azt hihetnénk, hogy április elseji tréfáról van szó, a cikk szerzője, Stephen Bates, a Nevadai Egyetem médiaprofesszora komolyan beszél.

A Metazin is beszámolt az egyre súlyosabb anyagi gondokkal küszködő napilapok megmentésére vonatkozó javaslatokról, az állami támogatástól kezdve a non-profit újságíráson át a személyre szabott lapok ötletéig. Felvetődött annak a lehetősége is, hogy az újságok híreinek listázásából jelentős bevételre szert tevő Google fizessen a napilapoknak.

Bates emlékeztet rá, hogy a 17. század végén az első amerikai újságírók papok voltak, akik a rövid hírösszefoglalók mellett véleménycikkeket is írtak, természetesen vallásos szemszögből.

A médiaprofesszor szerint a bezárástól fenyegetett szerkesztőségeknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy ne alakuljanak-e át egyházzá. Így jogosulttá válnának az egyházaknak járó adókedvezményekre, és elkerülhetnék a csődöt. Ráadásul így talán az újságírók mozgástere is nőne. Ha egy vallási szervezet képviselőjeként lépnének fel, talán nem kellene a börtönbüntetés kockázatát vállalniuk azzal, hogy névtelen informátoraikat nem adják ki – egy lelkésztől nem követelhetik meg, hogy felfedje a titkokat, amelyeket a hívek bizalmasan osztottak meg vele.

A szerkesztőségi munka tulajdonképpen sok szempontból úgyis a vallási ceremóniához hasonlít – véli Bates. A vasárnapi mise szerepét a heti szerkesztőségi ülés tölti be. Az etikai kódex általában megtiltja az újságíróknak, hogy aktív részt vállaljanak politikai kampányokból, és állami hivatalt töltsenek be. Bates szerint ezek a papi cölibátussal rokon előírások. Nem is szólva arról, amire Jay Rose, a New York-i Egyetem professzora mutatott rá: az újságírók a közélet tisztasága fölött őrködnek, vagyis a demokrácia papjainak tekinthetők.

Ámen.