Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Sok a hűhó a melegházasságért?

2009. április 8.

A melegek sokkal kevesebb ellenállásba ütköznének Amerikában, ha külföldi mintára nem az egyneműek házasságáért harcolnának, hanem beérnék a bejegyzett élettársi kapcsolattal.

A melegek sokkal kevesebb ellenállásba ütköznének Amerikában, ha külföldi mintára nem az egyneműek házasságáért harcolnának, hanem beérnék a bejegyzett élettársi kapcsolattal.

„November óta csaknem százmillió dollárt költöttek Kaliforniában a melegházasság ügyében zajló csatára, és az összeg nagyobbik felét azok a civil szervezetek költötték el, amelyek az elvesztett népszavazás után vissza akarják állíttatni a melegházasságot az állam jogrendjébe. Biztosan megéri ez az ügy, hogy a mai világgazdasági válság közepette ennyi energiát szenteljenek neki?” – kérdi David Kaufmann a londoni Economist negyedévente megjelenő kiadványában, az Intelligent Life-ban.

A novemberi szövetségi elnökválasztással egy időben a kaliforniai lakosság népszavazáson kis többséggel eltörölte azt a törvényt, amely engedélyezte az egyneműek házasságkötését. Az állam legfelsőbb bíróságának még a tavasszal arról kell döntenie, szól-e alkotmányos indok a népszavazás döntése ellen, illetve, hogy mi legyen a már megkötött egynemű házasságok sorsa. 

Ebben az ügyben a novemberi szavazás óta is szüntelenül folyik a kampány, és Kaufmann, aki maga is melegnek vallja magát, úgy véli, a mai helyzetben vannak fontosabb eldöntendő kérdések is, amelyek súlyosabban érintik a homoszexuálisok életét: az AIDS elleni küzdelem, a kábítószer-használat, a munkahelyi egyenjogúság, az egészségügyhöz való hozzáférés.

A törvény a népszavazás előtt hat hónapon át volt hatályban, így az egynemű párok közül aránylag kevés kötött házasságot Kaliforniában. De akinek nagyon fontos volt, annak elég volt rá ez a fél év is. Párkapcsolatban egyébként a kaliforniai leszbikus nőknek alig több mint fele, a meleg férfiaknak alig 40 százaléka él, s nekik is csak kis részük sietne most az anyakönyvvezető vagy az oltár elé, ha szabad volna a házasságkötés.

Ez hát most nem a legsürgősebb gond. Kaufmann szerint azonban a házasság követelése lényegében a hagyományos vallásos családi értékek elfogadásával egyenértékű, s mint ilyen, gyanús.

A melegházasságot követelő mozgalom aktivistái viszont úgy vélik, elvi kérdésről van szó. A melegjogi mozgalom eredetileg a szabadságot célozta meg, s új fejlemény, hogy mostanság az egyenjogúságot tűzte zászlajára. A mozgalmárok számításai szerint a házasság csaknem 1140 féle előnnyel jár, és ezekre a meleg pároknak is joguk van.

Kaufmann szerint ezzel szemben érdemesebb lenne Kolumbia példáját követni. Az év elején a legkonzervatívabbnak számító latin-amerikai országban alkotmánymódosítással lehetővé tették az egyneműek hivatalos élettársi kapcsolatát. Így legalizálták a meleg párok kapcsolatát, anélkül, hogy kihívták volna maguk ellen a befolyásos katolikus egyházat.

Amerikában a lakosságnak nem egészen fele helyeselné az azonos neműek házasságának engedélyezését, az élettársi kapcsolat bejegyzésével azonban a megkérdezettek háromnegyede egyetért. Kaufmann úgy véli, érdemesebb lenne ezen a könnyebb úton haladni.