Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nyomor és biodiverzitás

2005. július 12.

Infrastrukturális beruházásokkal vagy a fajok kipusztulásának megakadályozásával kell küzdeni a szegénység ellen? Az ENSZ szakértői vitatkoznak.

Infrastrukturális beruházásokkal vagy a fajok kipusztulásának megakadályozásával kell küzdeni a szegénység ellen? Az ENSZ szakértői vitatkoznak.

Május végén jelent meg az ENSZ Millennium Ecosystem Assessment csoportjának legfrissebb, Biodiverzitás és jólét című jelentése. A több mint ezer tudós csaknem ötéves kutatásának eredményeit összegző munka a fajpusztulás következményeit méri fel.

"A biodiverzitás az emberi jólét alapfeltétele - olvassuk a rövid összefoglalásban. - Nem csak az anyagi javak, a táplálkozás, öltözködés és menedék miatt nélkülözhetetlen, hanem a biztonság, az egészség és a szabad választás feltételeit is biztosítja."

Bár fontosnak tartják megjegyezni, hogy a biodiverzitás "spirituális szempontból" is értékes, a tanulmány készítői elsősorban azt vizsgálták, milyen hatással lehet az emberi jólétre a fajpusztulás.

A jelentés szerint a fajpusztulás káros gazdasági következményei elsősorban a szegény országokat sújtják. Ha az Atlanti-óceánban csökken a halállomány, a gazdag országok vehetnek máshonnét. Az afrikai partok mentén élő szegényeknek erre nincs lehetősége.

Pár hónapja Jeffrey Sachs, az ENSZ Millennium Projektjének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a szegénységet intenzív infrastrukturális beruházásokkal és fejlesztésekkel lehet belátható időn belül visszaszorítani.

A Millennium Ecosystem Assessment tudósai viszont arra mutatnak rá, hogy a biodiverzitás és az infrastruktúra fejlesztése ellentmondásba kerülhet.

"Az ökológiai rendszer pusztulása hosszú távon sokkal nagyobb kárt okoz a rövidtávú gazdasági haszonnál - írják. - Sri Lankán például az esőerdő kiirtása után elszaporodtak a maláriát terjesztő moszkitók. (Arról nem szól a jelentés, hogy a szúnyogok életben maradása mennyire fontos a biodiverzitás szempontjából.)

Sachs szerint igazából nincs konfliktus, mert a Millennium Project is fontosnak tartja a biodiverzitást. De az Ecosystem Assessment csoport jelentésének hangnemét ő is nehezményezi. Attól tart, hogy feléled a régi ellentét a környezetvédelem és a szegénység elleni küzdelem élharcosai között.

Félelme nem légből kapott. Anantha Duraiappa, a Fenntartható Növekedés Nemzetközi Intézetének igazgatója szerint "Sachs ajánlásainak elfogadása katasztrofális következményekkel járhat a biodiverzitásra nézve".

Az ENSZ szeptemberben véglegesíti a szegénység felszámolásának programját. Addig még van idő néhány asszóra, hogy eldöntsék, mi a fontosabb.