Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Alternatív energiagondok

2009. május 14.

Sokan remélik, hogy az alternatív energiaforrások támogatása munkahelyeket teremthet és segíthet a recesszió megfékezésében. Konzervatív szakértők szerint viszont a zöld technológiáktól aligha virágzik ki a gazdaság.

Sokan remélik, hogy az alternatív energiaforrások támogatása munkahelyeket teremthet és segíthet a recesszió megfékezésében. Konzervatív szakértők szerint viszont a zöld technológiáktól aligha virágzik ki a gazdaság.

„A British Petroleum áprilisban bejelentette, hogy bezáratja madridi napelemgyárát és elbocsátja 480 alkalmazottját. Hogy is van ez? Hiszen Obama elnök nemrég éppen az alternatív energiaipart nevezte a jövő üzletágának, amelytől a hazai munkahelyek számának növekedését remélhetjük” – olvassuk a Wall Street Journal szerkesztőségi cikkét.

Mint arról a Metazin is beszámolt, a zöld technológiák alkalmazása nemcsak a klímaváltozás elleni harc szempontjából fontos, hanem új munkahelyeket is teremt. Nem véletlen, hogy Barack Obama amerikai elnök már március elején felvázolt költségvetési irányelveiben a gazdaságélénkítés egyik legfontosabb elemének nevezte a megújuló energiaforrások támogatását. Anthony Giddens, a brit Munkáspárt Harmadik Út programjának kidolgozója pedig, a márciusi koppenhágai nemzetközi környezetvédelmi konferencián résztvevő tudósokra hivatkozva azt javasolta, hogy a kormányok a válságkezelő csomagoknak legalább 20 százalékát környezetvédelmi beruházásokra fordítsák.

A Wall Street Journal szerint azonban a British Petroleum napelemgyárának bezárása arra utal, hogy a piaci szereplőknek nem akaródzik a politikusok által javasolt receptet alkalmazni. A New York-i konzervatív lap a spanyol János Károly Király Egyetem egy felmérését idézi, amelyből kiderül, hogy az alternatív energiaiparban akkora befektetésre van szükség egy állás létrehozásához, amennyi más területen 2,2 munkahelyet teremtene. A spanyol kormány az elmúlt 8 évben közel 30 milliárd eurót költött szél-, nap- és vízerőművek támogatására, hiszen a környezetbarát energia előállítása tízszeresébe kerül a hagyományos áramnak. Igaz ugyan, hogy a biztos állami támogatás miatt gombamód szaporodó zöld erőművek felépítése 50 000 új munkahelyet teremtett, de a válság miatt csökkent az állami támogatás, és visszaestek a világpiaci energiaárak, ennek következtében pedig az ágazat alkalmazottai közül néhány hónap alatt máris 15 000-en elvesztették állásukat.

Peter Huber energetikai szakértő a szintén piacpárti konzervatív City Journalban megjelent esszéjében arra is rávilágít, hogy ha az amerikai kormány a környezetszennyező szén- és olajerőművek megadóztatásával akarja vonzóbbá tenni a zöld energiaforrásokat, akkor újabb gyárak települhetnek át Kínába, ami szintén amerikai munkahelyek megszűnésével jár.