Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Brit összefogás a szélsőjobb ellen

2009. május 17.

Nagy-Britanniában a júniusi európai parlamenti választások a szélsőjobboldal előretörését hozhatják. A Konzervatív Párt aktivistája szerint a nagy pártoknak össze kell fogniuk a mérsékelt színben mutatkozó radikálisok ellen.

Nagy-Britanniában a júniusi európai parlamenti választások a szélsőjobboldal előretörését hozhatják. A Konzervatív Párt aktivistája szerint a nagy pártoknak össze kell fogniuk a mérsékelt színben mutatkozó radikálisok ellen.

„Sokáig hittem benne, hogy a Brit Nemzeti Pártot és a hasonló szélsőséges csoportokat azzal lehet legyőzni, ha megtagadjuk tőlük a nyilvánosságot. Ez a taktika azonban csak addig működhetett, amíg a nyilvánosságot néhány monopolhelyzetben lévő tévécsatorna és napilap uralta” – írja a Telegraphban Tim Montgomerie, a Konzervatív Párt új, szélsőség-ellenes honlapjának aktivistája. Az ellenzéki konzervatívok kifejezetten abból a célból indították el a NothingBritish.com internetes oldalt, hogy felvegyék a harcot a szélsőséges Brit Nemzeti Párttal az európai parlamenti választási kampányban. A cikk pedig abból az alkalomból íródott, hogy a három nagy párt – a Munkáspárt, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt – a múlt héten tárgyalásokat kezdett a szélsőjobboldal és az idegengyűlölet elleni közös fellépésről.

A jövő hónap elején esedékes európai parlamenti választások és velük egy időben rendezett brit önkormányzati választások közeledésével egyre nagyobb aggodalmat kelt a nagy pártokban a nyíltan idegengyűlölő és rasszista nézeteket valló Brit Nemzeti Párt előretörése.

A szélsőjobboldali párt megerősödésének hátterében egyebek között a képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos botrány áll. Bár a brit parlamenti képviselők költségtérítési elszámolását csak júliusban hozzák nyilvánosságra, a konzervatív Telegraphnak már sikerült megszereznie a 700 000 oldalas dokumentumot. A lap állítólag 300 000 fontot fizetett az információkért, amelyekből az elmúlt héten szaftos részleteket közölt. Kiderült, hogy kormánypárti és ellenzéki honatyák előszeretettel igényeltek vissza a képviselői költségtérítés terhére magánjellegű kiadásokat. A botrány miatt több politikus kénytelen volt lemondani.

A közfelháborodás rég nem látott indulatokat gerjesztett Albionban: egy képviselő irodájának ablakát kővel dobták be, a Guardian pedig arról számolt be, hogy sokan felkötnék vagy lelövetnék a közpénzeket magáncélra fordító honatyákat.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a botrányok haszonélvezője a szélsőjobboldal lehet. Bár az ellenzéki toryk továbbra is magabiztosan vezetnek, egy hét alatt 9 százalékot zuhant a népszerűségük a költségérítéssel kapcsolatos botrány kirobbanása miatt. A nagy pártokból kiábrándult szavazók egy része a parlamenti képviselettel nem rendelkező Brit Nemzeti Párt felé fordult: a Jobbikkal is kapcsolatot ápoló szélsőjobboldali párt valószínűleg mandátumot szerez az EP-választásokon, méghozzá nem is egyet.

Montgomerie szerint ezért épp itt volt az ideje, hogy a középpártok végre tegyenek valamit a Brit Nemzeti Párt ellen. A televízió-csatornák és a napilapok elterjedésével, az internethasználat növekedésével ugyanis egyszerűen lehetetlen nem tudomást venni a szélsőjobboldalról.

Közben a Brit Nemzeti Párt mindent elkövet annak érdekében, hogy mérsékelt színben tűnjön fel. A párt által kiadott kampánykézikönyv egyebek között arra kéri szkinhed szimpatizánsait, rendezvényeiken vegyenek sapkát, nehogy a kopaszra nyírt fejek elriasszák a mérsékeltebb szimpatizánsokat.

Az öltönyben nyilatkozó szalonnácik pedig – ellentétben a szkinhedekkel – nem keltenek visszatetszést a nagy pártokból kiábrándult választókban. A több munkalehetőséget, igazságosabb szociális intézményrendszert és a bevándorlást követelő jelszavakból ugyanis nem derül ki, hogy a Brit Nemzeti Párt idegengyűlölő és rasszista nézeteket képvisel. Ezért a nagy pártok, köztük a jobboldali konzervatívok úgy érzik, nekik kell leleplezniük a neonácikat.