Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nincs elmebaj? Kész elmebaj!

2005. július 21.

A szcientológusok áltudománynak, egyenesen „náci tudománynak” tartják a pszichiátriát.  Tom Cruise is bekapcsolódott az elmegyógyászat elleni harcba.

A szcientológusok áltudománynak, egyenesen „náci tudománynak” tartják a pszichiátriát.  Tom Cruise is bekapcsolódott az elmegyógyászat elleni harcba.

A szcientológia igyekszik minél több hírességet megtéríteni. Számos sztár tagja a szcientológus egyháznak.

Tom Cruise az elmúlt hónapokban mint a szcientológia tanainak terjesztője került a sajtó figyelmének központjába. A színész közel húsz éve tagja az Amerikai Szcientológia Egyháznak, de a nyilvánosság előtt csak a közelmúltban vállalta nézeteit. Legújabb filmje forgatásán sátrakat állíttatott fel, ahol az érdeklődők a szcientológiáról kaptak információt.

A Spiegelnek adott interjújában Cruise szót emelt az ellen, hogy Németországban nem ismerik el vallásnak, „zsarnoki és kizsákmányoló kultusznak” tartják a szcientológiát.

Egy tévéműsorban kirohanást intézett a pszichiátria ellen: „Az antidepresszánsok veszélyesek. Már sok embert lebeszéltem a szedésükről.” Egy másik interjúban kiállt amellett, hogy a pszichiátria „náci tudomány”.

A pszichiátria régóta célpontja a szcientológusok támadásainak. ”A pszichiáterek elrabolják, megkínozzák és meggyilkolják az embereket” – idézi a Salon az egyház tudományos-fantasztikus íróból lett alapítójának, Ron Hubbardnak egy korai cikkét, amelyben a pszichiátereket terroristának nevezi.

Az egyház titkos, és csak hosszú, drága kurzusok elvégzése után megismerhető tanítása szerint –  írja Richard Leiby, a Washington Post publicistája, aki rendszeresen tudósít a szcientológiáról – a lelki traumák valójában egy régi „csillagközi holokauszt” emlékei. Xenu, a Galaktikus Konföderáció gonosz vezetője a thetánokat (lelkeket) 75 millió éve a Teegeeack bolygó (a mai Föld) vulkánjaiba zárta, és hidrogénbombával felrobbantotta. Ekkor keveredtek össze a tiszta lelkek a gonosz lelkekkel, és ez minden pszichés bajunk oka. 

A szcientológia hívei politikai lobbizásba kezdtek több amerikai államban. Olyan törvények bevezetését szorgalmazzák, amelyek megtiltanák, hogy egy tanár a szülőknek gyermekük pszichiátriai kivizsgálását javasolja.

A Hubbard követői által alapított Citizens Commission on Human Rights szervezet elnöke szerint „nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy a szkizofrénia valóban létező betegség”.

A Salon szcientológiáról írt cikksorozata szerint viszont Hubbard Dianetika című könyve maga is ékes bizonyítéka az elmebaj létezésének. „A mű magán viseli a klasszikus paranoia jegyeit. Aki elolvassa, láthatja, hogy a szerző teljesen zavarodott.”