Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Liberális belvita a szólásszabadságról

2009. június 6.

A holland liberálisok vezetője eltörölné a gyűlöletbeszédet és a diszkriminációt büntető törvényt. A holokauszt-tagadást sem tiltaná. A szólásszabadság mellett párttársai is kiállnak, de szélsőséges javaslatától elhatárolódnak.

A holland liberálisok vezetője eltörölné a gyűlöletbeszédet és a diszkriminációt büntető törvényt. A holokauszt-tagadást sem tiltaná. A szólásszabadság mellett párttársai is kiállnak, de szélsőséges javaslatától elhatárolódnak.

Bármilyen értelmetlen dolog is a holokauszt-tagadás, nem volna szabad törvényben tiltani” – nyilatkozta Mark Rutte, a Holland Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD) vezére néhány nappal az európai parlamenti választások előtt. A liberális politikus javasolta, hogy töröljék el a szólásszabadság korlátozását. Kizárólag az erőszakra történő uszítást kellene szankcionálni, ezért a liberális politikus szerint még a holokauszt-tagadást sem volna szabad büntetni.

A szólásszabadság határai körüli viták azóta éleződtek ki, hogy Geert Wilderst, a Holland Szabadságpárt iszlámellenes kirohanásairól ismert vezetőjét januárban vád alá helyezték – írja az eset kapcsán a De Volksrant. Wilders tavaly mutatta be Fitna című filmjét, amelyben azt sugallta, hogy az iszlám vallás terrorizmusra ösztönöz. Az ügyészség szerint Wilders gyűlöletet keltett.

Rutte javaslatának célja az, hogy kifogja a szelet Wilders és a szélsőségesek vitorlájából. „A liberálisok elfogadhatatlannak tartják Wilders kettős mércéjét, aki magának korlátlan szólásszabadságot követel, a Koránt viszont betiltaná. A liberálisok ehelyett a Voltaire-nek tulajdonított elvet követik: mindenki mondhasson bármit, még ha félelmet kelt is. Vagyis Wilders is mondhassa a magáét, de a radikális imámokra és a neonácikra is vonatkozzon a teljes szólásszabadság.” A liberális érvelés hátterében az áll, hogy a betiltással úgysem lehet elejét venni a szélsőséges nézeteknek. Az egyetlen lehetséges stratégia eszerint a szélsőségesek kijelentéseinek nyilvános cáfolata.

A De Volksrant egyetért a liberálisokkal abban, hogy a szélsőséges nézetek elleni fellépés legfontosabb eleme a nyilvános vita. Azt azonban túlzásnak tartja, hogy a gyűlöletkeltést egyáltalán nem szabad tiltani. Így ugyanis az uszítókkal szemben is lehetetlen lenne fellépni. „A hatóságoknak nem maradna eszköze a muszlim- és zsidóellenes agitátorok elleni fellépésre, akik kellően fortélyosak ahhoz, hogy a hallgatókra bízzák az erőszakos fellépés szükségességére vonatkozó következtetések levonását.”

A holland napilap beszámol arról is, hogy Ruttének a szólásszabadsággal kapcsolatos fejtegetéseitől saját liberális párttársai is elhatárolódtak, és kijelentették, hogy bár hívei a szólásszabadságnak, nem támogatják a holokauszt-tagadás tiltásának eltörlését.

„Liberálisok vagyunk, de ez azért már tényleg túlzás” – kommentálta Rutte szavait Hans van Baalen, a párt EP-listájának vezetője.