Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az alternatív magazinok reneszánsza

2009. június 13.

Az internet elterjedésének következtében egyre kevesebben vesznek napilapot és hetilapot. A kisebb olvasótáborhoz szóló magazinok történetében viszont új fejezetet nyithat a technika fejlődése.

Az internet elterjedésének következtében egyre kevesebben vesznek napilapot és hetilapot. A kisebb olvasótáborhoz szóló magazinok történetében viszont új fejezetet nyithat a technika fejlődése.

Az elmúlt években sokan kárhoztatták a modern technikát. Az internet terjedésével csökken a napilapok előfizetőinek és hirdetőinek száma, és apadnak a lapok bevételei. Mint arról a Metazin is beszámolt, olyan tekintélyes amerikai újságok is a csőd szélére kerültek, mint a Boston Globe, a Los Angeles Times vagy a New York Times.

A lemezkiadók és a filmforgalmazók már évek óta szélmalomharcot folytatnak az interneten terjedő illegális kalózmásolatok ellen. Az elmúlt hónapokban a könyvkiadók is aggódni kezdtek. A digitális könyvolvasók terjedésével ugyanis megjelentek a beszkennelt és letölthető könyvek, amelyek után egy fillért nem kapnak sem a szerzők, sem a kiadók.

A technika fejlődésének azonban nem csak árnyoldala van. Az igény szerinti nyomtatás (print on demand) lehetővé teszi, hogy a könyvekből annyit nyomjanak, amennyit éppen megrendeltek, így bárki kiadhatja saját remekművét. A Svájcban tavaly elindított Személyre szabott hírek nevű projekt résztvevői az interneten kiválasztják, hogy mit szeretnének olvasni másnap a postaládájukba érkező újságban.

A New York Times pedig arról számol be, hogy a Hewlett Packard új nyomtatója lehetővé teszi a magunk készítette magazinok olcsó kiadását, tetszőleges példányszámban. A hagyományos nyomdák általában nem foglalkoznak kis példányszámú kiadványokkal, ha mégis, akkor csak horribilis áron vállalják az elkészítésüket.

A HP nyomtatója (amely online szolgáltatás formájában is elérhető) azonban oldalanként mindössze 20 cent (40 forint) ellenében nyomtatja ki az általunk elkészített magazint. A tördelt változat feltöltése után akár egyesével is rendelhető a kiadvány, így a hagyományos magazinoknál jóval kisebb olvasótábort vonzó rétegkiadványok is megjelenthetnek.

Samir Husni, a Mississippi Egyetem média professzora szerint az igény szerinti nyomtatásnak köszönhetően újra felvirágozhat a ’60-as és ’70-es évek underground magazin kultúrája.

És végre bárki színes kiadványban örökítheti meg a gyerek kosárlabda-szezonját, a kaktuszklub gyűléseit és a helyi asszonykórus fellépéseit. Ez persze nem pótolja az újságot, mert annak az volna a célja, hogy sok emberhez juttassa el az életben való tájékozódáshoz szükséges információkat.