Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Szellemvasút Auschwitzba

2005. november 26.

Egyre több emlékhely nyílik, amelynek nem csak az a célja, hogy megóvja a feledéstől és bemutassa a történelmi eseményeket. A trauma-múzeumokban a látogatók szinte átélik a múlt borzalmait.

Egyre több emlékhely nyílik, amelynek nem csak az a célja, hogy megóvja a feledéstől és bemutassa a történelmi eseményeket. A trauma-múzeumokban a látogatók szinte átélik a múlt borzalmait.

A washingtoni Holocaust Memorial Museum bejáratát úgy alakították ki, hogy a belépő érezze, koncentrációs táborba érkezett. A fémből készült lift szűk, alacsony, rosszul megvilágított. A folyosón rémisztő zajok hallhatók, sínek futnak a padlón, a falakat szürkére festették.

Az elmúlt évtizedben sok olyan múzeum nyílt világszerte, amely katasztrófák élményszerű bemutatására törekszik. A múzeumok elvarázsolt kastéllyá, trauma-színházzá válnak. Az előadásnak az a célja, hogy a látogató ne csak szemlélje, hanem át is élje a borzalmakat.

A kihívó nevű Institute of Ideas "a nyilvános vita határainak tágítására", magyarán eredetiségre törekszik. Tavaly konferenciát rendeztek ezzel a címmel: Mire valók a múzeumok?

Tiffany Jenkins, "az eredeti gondolatok intézetének" művészeti igazgatója azt fejtegeti a Spiked magazinban, hogy a trauma-kiállítások sokkal inkább a látogató érzelmeivel foglalkoznak, mintsem a bemutatásra kerülő eseményekkel.  Mintha a látogató csak akkor tudná megérteni a múltat, ha belebújik az áldozatok bőrébe.

Thaiföldön cunami-emlékmúzeumot nyitnak. Készül a Szaddam Huszein uralma alatt elkövetett kegyetlenkedéseket bemutató trauma-múzeum.

A volt szocialista országok is haladnak a korral. Titó Gulágjának helyén, Goli Otok szigetén, ahol 30 000 politikai fogoly veszett oda, "kényszermunka nyaralási programokat" terveznek turisták számára.

Igor Spektor úr, a vorkutai polgármester sajtóértekezleten jelentette be, hogy üdülőközponttá alakítja a renovált Gulágot. "Tudják, extrém turizmus" - tette hozzá magyarázólag.