Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Amerikai gulág?

2005. július 13.

A kubai támaszponton több száz terroristagyanús személyt tartanak fogva. Az Amnesty napjaink gulágjának nevezi a tábort. A szervezetet a politikai semlegesség feladásával vádolják.

A kubai támaszponton több száz terroristagyanús személyt tartanak fogva. Az Amnesty napjaink gulágjának nevezi a tábort. A szervezetet a politikai semlegesség feladásával vádolják.

Az Egyesült Államok kubai támaszpontján fogva tartott személyeket nem tekintik az amerikai törvények értelmében gyanúsítottnak, de hadifogolynak sem. Tisztázatlan jogi helyzetüket a Legfelsőbb Bíróság is kifogásolta. A sajtó megalázó bánásmódról, a kihallgatások során elkövetett visszaélésekről, kínzásról számol be.

Az Amnesty International "emberi jogi botránynak" nevezi a guantanamói támaszponton történteket. Irene Khan, a nemzetközi szervezet főtitkára egyenesen "napjaink gulágjának" nevezte Guantanamót.

Anne Applebaum, a Washington Post kolumnistája, akinek gulág-könyve nemrég magyarul is megjelent, félrevezetőnek tartja a párhuzamot, és a politikai semlegesség feladásával vádolja az Amnestyt.

"Az Amnesty - írja Applebaum - valaha tudta, mit jelent a 'gulág' szó. A szervezet honlapján még ma is az áll, hogy 'független minden kormánytól, politikai ideológiától, gazdasági érdekcsoporttól és vallástól'. A hidegháború idején nagyon fontos volt ez, mert megakadályozta, hogy az Amnesty jelentéseit az egyik vagy másik tábor propagandájának lehessen beállítani. Nem tudom, mikor adta fel politikai semlegességét az Amnesty, s vezetőinek véleménye mikor alakult át közönséges antiamerikanizmussá."

Applebaum is fölháborítónak tartja az amerikai kormány fogva tartási politikáját, a kihallgatási módszereket, a terrorizmussal gyanúsított emberek bűnösségének bírói eljárás nélküli megállapítását. De éppen azért tartja fölháborítónak, mert "az Egyesült Államok nem a Szovjetunió".

A demokrata Richard Durbin még messzebbre ment el, mint az Amnesty főtitkára. Ha felolvasnám a Guantanamón alkalmazott bánásmódról szóló FBI jelentést - mondta a szenátusban -, és nem tudnák, hogy mindezt amerikaiak követték el, "akkor biztosan azt hinnék, hogy nácikról van szó, vagy a szovjet gulágról, vagy Pol Potról, vagy más hasonló tébolyult rezsimről".

Az elnök szóvivője "hihetetlennek" nevezte a szenátor kijelentését. Durbin is elismerte, hogy az említett rezsimek összehasonlíthatatlanul nagyobb rémtetteket követtek el.

A hivatalos álláspont szerint nincs semmiféle visszaélés. Cheney alelnök azt nyilatkozta, hogy "a foglyokkal jobban bánnak, mint a világ bármely más kormánya tenné".  A republikánus Duncan Hunter szenátor pedig fényűző szanatóriumnak írta le Guantanamót: "Az az alak, aki a Word Trade Centernek akarta vezetni repülőgépét, holnap citromhalat fog ebédelni kétféle zöldségkörettel, kétféle gyümölccsel, hogy aztán az adófizetők pénzéből vett Koránt forgassa."