Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A netújságok másodvirágzása

2005. július 13.

Tíz évvel ezelőtt nyakra-főre alapítottak önálló netújságokat Amerikában. A dotcom válságot csak néhány élte túl. Most új, megalapozottabb fellendülés várható.

Tíz évvel ezelőtt nyakra-főre alapítottak önálló netújságokat Amerikában. A dotcom válságot csak néhány élte túl. Most új, megalapozottabb fellendülés várható.

Az  önálló internetes hírújság jövőjének nagy múltja van. Bill Gates már 1996-ban kijelentette, hogy "a tartalom lesz az, amivel igazi pénzt lehet csinálni az interneten". Gyorsan meg is alapította és hatalmas médiakampánnyal bevezette a Slate-et.

Az önálló netújságok közül csak kevés élte túl a dotcom válságot. A Slate-ről is azt mondták a rossznyelvek, hogy csak a Microsoftnak köszönheti fennmaradását.

De aztán megint fordultak az idők, mégiscsak igaza lett Bill Gatesnek, bár közben rájött, hogy a lapkiadás nem az ő üzletága. A Slate kezdett profitot hozni, s végül jó pénzért eladták a Washington Postnak.

A tekintélyes szaklap, az American Journalism Review szerint általános fellendülés várható az önálló hírújságok piacán. A weben kivirágzanak az önálló hírszájtok - írja az AJR-ben Jennifer Dorroh.

A fellendülés okai arra engednek következtetni, hogy a lelkesedés most nem lesz rövid életű.

Az első ok az internetes hirdetési bevételek erőteljes növekedése. Az Interactive Advertising Bureau jelentése szerint 2004-ben 9.6 milliárd dollár volt a forgalom, ami 32 százalékkal több, mint az előző évben, amikor 21 százalék volt a növekedés.

Ez részben az internet-használat rohamos terjedésének köszönhető, de része van benne annak is, hogy a hirdetők megtanulták használni a netet. Az AJR cikke különösen fontosnak tartja a célzott, az adott lap közönségéhez szabott hirdetések vonzerejének felismerését.

A másik ok, amiért bízni lehet a fellendülés tartósságában, hogy ma már bárki olcsón hozzájut a saját oldal elindításához szükséges szoftverekhez. A felhasználóbarát programok és a szélessávú internet elérés elterjedésével egyre több helyi hírekre specializálódott online újság indul és rohamosan terjed a bloggolás.

Jennifer Dorroh arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elég jó tartalmat előállítani, és felrakni az internetre. "A belépést ebbe az üzletágba nem a publikálás nehezíti - idéz egy szakbloggert -, ezt ma már bárki megteheti. A nehézség a közönség megtalálásában áll."

Az új internetes újságokat, mint minden új márkát, ismertté kell tenni. A régóta működő lapokat előszeretettel vásárolják fel nagy terveket dédelgető tőkeerős cégek. Így már működő szerkesztőséghez és bevezetett márkához jutnak.

A magyar internetes sajtó története egy önálló netújsággal, a legendás Internettóval kezdődött egy évvel a Slate webre bocsátása előtt. De aztán az ilyen kiadványokat  háttérbe szorították a mindenféle szolgáltatást nyújtó portálokba ágyazott hírszájtok és a nyomtatott lapok online változatai.

Magyarországon nem volt dotcom válság, mert nem volt még minek válságba kerülnie. Az önálló hírújságok második fellendülése talán már hozzánk is elér. Remélhetőleg a következő válság előtt.