Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Keresztes lovagok jobbról, balról

2009. szeptember 4.

A keresztény jobboldal azért vesztette el a kultúrharcot, mert egyre radikálisabbá váló követelései mögül a konzervatívok és a hívők egy része is kihátrált. Könnyen lehet, hogy a tudományosság nevében fellépő, egyre szektásabb liberális elitre is hasonló sors vár.

A keresztény jobboldal azért vesztette el a kultúrharcot, mert egyre radikálisabbá váló követelései mögül a konzervatívok és a hívők egy része is kihátrált. Könnyen lehet, hogy a tudományosság nevében fellépő, egyre szektásabb liberális elitre is hasonló sors vár.

„A 20. század utolsó negyedének vallási kérdések és értékek körüli kultúrharca a jobboldali fanatikusok vereségével zárult. De alighogy véget ért, máris újabb ütközet van kirobbanóban. Ezúttal azonban nem a keresztény jobboldal, hanem ősi ellenségeik, az amerikai politikában befolyásossá vált világiak lendülnek támadásba” – olvassuk Joel Kotkin publicisztikáját a Forbes magazinban.

Az elmúlt évtizedekben a keresztény jobboldal a hagyományos konzervatív értékek – haza, család, vallás – nevében igyekezett elérni, hogy az amerikai társadalmat a kormány segítségével terelje vissza az általa helyesnek tartott útra: támogatta a melegházasság betiltásáról szóló törvényt, fellépett az őssejtkutatás ellen, ellenezte az eutanáziát és igyekezett korlátozni az abortuszhoz való jogot.

Kotkin elismeri, hogy a keresztények sokszor nemes értékek képviseletében lépnek fel, mint például a jótékonyság és az emberi élet szentsége. Máskor azonban olyan eszméket támogatnak, amelyek ellentetések a többség, gyakran még a hívők meggyőződésével is.

A baloldali értelmiség szemében babonának számító vallási értékek képviselete helyett a tudományosságot kell a politika homlokterébe állítani. A keresztény fundamentalisták és a baloldali liberális kultúrharcosok általában ellentétes célokat fogalmaznak meg, de közös bennük, hogy saját világnézetüket akarják ráerőltetni a társadalomra – véli Kotkin. A retorika is hasonló: a keresztény radikálisok szentségtörésnek és istentelenségnek tekintik a vallási dogmákkal ellentétes álláspontot, a haladó baloldali liberálisok babonás ostobaságnak vagy korlátolt egoizmusnak bélyegzik azokat, akik nem támogatják az őssejtkutatást és az abortusz legalizálását. Azokat, akik akár csak eltúlzottnak tartják a globális felmelegedés veszélyeit, szabályosan kiátkozzák. Az Obama-kormány célja, hogy rákényszerítse az embereket, hogy kevesebbet autózzanak. Lenézik és korlátoltnak tekintik a környezetbarát technológiák árát sokalló átlagamerikaiakat. A tudomány nevében törvényekkel korlátoznák az egészségkárosító magatartást: a dohányzást és az egészségtelen táplálkozást.

Az egyre fundamentalistább célokat megfogalmazó és egyre radikálisabb megoldásokat követelő keresztény jobboldal vereségét az okozta, hogy a mérsékelt konzervatívok is kihátráltak mögüle. Könnyen lehet, hogy az egyre inkább a nagyvárosi liberális értelmiség szűk rétegének értékei nevében fellépő baloldalra is ez a sors vár – figyelmeztet az amerikai publicista.