Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Internettel az újinfluenza nyomában

2009. szeptember 5.

Az iskolakezdéssel kiújultak az újinfluenza-fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak. Egyre több internetes alkalmazás próbálja megjósolni, hol alakulhat ki járvány.

Az iskolakezdéssel kiújultak az újinfluenza-fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak. Egyre több internetes alkalmazás próbálja megjósolni, hol alakulhat ki járvány.

„Tegyük fel, hogy betegnek érzi magát. Mielőtt orvoshoz fordul, az interneten rákeres, vagy egy blogban, netán a Twitteren próbál információt gyűjteni az influenzáról. Közben a betegség terjedését vizsgáló cégek minden lépését regisztrálják” – olvassuk a Washington Post technikai rovatának cikkét.

A feltételezés csak részben tartozik a fantasztikum területére. A Google egy tavaly indított szolgáltatásának célja, hogy az influenzavírus terjedési útvonalát követve minél korábban figyelmeztessen a járvány kitörésére. A keresőóriás szakértői összegyűjtötték a vírussal kapcsolatos kifejezéseket, és öt évre visszamenőleg megnézték, hogy mikor nőtt meg hirtelen a számuk a többi kereséshez képest. Az eredményt összevetették az Egyesült Államok járványügyi hivatalának az influenzajárványról szóló jelentéseivel, és megdöbbentő volt az időbeli egybeesés. A Google Flu Trends két héttel korábban jelzi az influenzavírus lehetséges kitörését, mint a járványügyi hatóságok, hiszen a keresőszavak elemzését nagyon gyorsan el lehet végezni, míg a hagyományos járvány-felügyeleti rendszerben egy-két hétig is eltart, míg feldolgozzák a több mint 1500 orvos által beküldött adathalmazt. Ráadásul így olyan megbetegedésekre is következtetni lehet, amelyekkel nem fordulnak orvoshoz.

Hasonló elven működik a HealthMap által üzemeltetett előrejelző-rendszer, amely hét nyelven vizsgálja a vírus terjedésére utaló szavak internetes előfordulási gyakoriságát. A HealthMap ráadásul a mobiltelefonnal is összehangolható: ha valaki olyan területre megy, ahol a keresések a vírus kitörését jelzik, a rendszer automatikus szöveges üzenetben figyelmeztet a veszélyre. Mint arról a Wired magazin beszámol, a szolgáltatás már iPodról is elérhető.

A szingapúri egyetem kutatói pedig olyan alkalmazást fejlesztenek, amely a Bluetooth kapcsolattal rendelkező mobiltelefonok cellaadatainak feldolgozásával próbálja kideríteni, kik fertőződtek meg.

A modern előrejelzési rendszerek persze csak algoritmusok alapján következtetnek, ezért nem helyettesíthetik az orvosi statisztikákon alapuló, lassú, ám biztos epidemiológiai információkat.

Ráadásul adatvédelmi szempontból is súlyos aggályok vetődnek fel a nyomkövetéssel szemben. Bizonyára sokan vannak, akik nem szívesen kötnék mások orrára, hogy mikor, hol és kinek a társaságában tartózkodtak.