Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Egyetemek a 21. században

2009. október 17.

Az egyetemi oktatók egyelőre még lelkesen próbálják kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket: hozzáférhetővé teszik az előadásokat és a tananyagot, sőt, online kurzusokat hirdetnek. Könnyen lehet, hogy a professzorok maguk alatt vágják a fát.

Az egyetemi oktatók egyelőre még lelkesen próbálják kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket: hozzáférhetővé teszik az előadásokat és a tananyagot, sőt, online kurzusokat hirdetnek. Könnyen lehet, hogy a professzorok maguk alatt vágják a fát.

„Lehet, hogy az idén iskolát kezdő gyerekek lesznek az utolsó generáció, amely még tudja, mit jelent egyetemre járni, kollégiumban lakni, beülni egy professzor előadására. Az egyetemi alapképzés ugyanis forradalmi átalakulás előtt áll. Az internet a napilapok után az egyetemeket is ellehetetleníti” – jósolja Zephyr Teachout New York-i jogászprofesszor a Slate webmagazin közgazdasági blogjában.

Egyre több neves amerikai egyetem teszi közzé a kurzusairól készült hang- és videofelvételeket az interneten. A Berkeley előadásai a YouTube-on érhetők el. A Yale nyitott egyetemi portált indított. Ahol az egyetem központilag nem intézkedik, ott sok professzor maga hozza nyilvánosságra az előadásairól készített felvételeket. Egyre gyakoribb az is, hogy a részletes kurzusleírásokat és az előadásvázlatokat teszik közzé. Az MIT online katalógusában az egyetem szinte minden kurzusának részletes leírása és tananyaga hozzáférhető.

A távoktatási programok keretében már korábban is volt rá lehetőség, hogy az érdeklődők pénzért beüljenek egy-egy kurzusra. Most azonban egészen más a helyzet: az internet lehetővé teszi, hogy bárki végighallgassa az előadásokat, a videokonferenciák pedig helyettesíthetik a szemináriumokat és a konzultációkat.

Mivel a modern technika biztosítja a tudás olcsó tárolását és továbbítását, Teachout szerint a hagyományos egyetemi képzés ma már nem nevezhető szükségesnek. A magas tandíjak és az egyetemi évek költségei már a gazdasági válság előtt is rendkívüli megterhelést jelentettek a szülőknek és a diákhitelt felvevő fiataloknak: Most, recesszió idején pedig még kevesebben engedhetik meg a költséges diplomaszerzést.

Gazdasági szükségszerűség, hogy előbb-utóbb előtérbe kerüljön az online képzés. Az előadásokat elég egyszer rögzíteni, a szemináriumokat pedig előre összeállított tananyag alapján PhD-hallgatók is megtarthatják a neves professzorok helyett, így csökkenhetnek a tandíjak. A hallgatóknak pedig nem kell kollégiumba költözniük.

A hallgatók és szüleik minden bizonnyal jól járnak az online képzés elterjedésével. A professzorokra azonban sanyarú sors vár – véli Teachout. Az információ és a tudás szűkösségének korában foglalkozásuk nagy megbecsülések örvendett. A technikai fejlődés nyomában kialakult információbőség idején azonban jelentősége csökkenni fog, és az egykor tekintélyes professzorok az újságírók sorsára jutnak. Örülhetnek, ha meg tudnak élni a tudományukból.