Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A neonácik faji háborút provokálnak

2009. október 19.

A baloldali publicista attól tart, hogy a brit szélsőségesek előbb-utóbb ismét terrortámadásokba kezdenek. Az erőszak terjedésében jelentős szerepe van a rasszista szélsőjobboldali radikális párt megerősödésének.

A baloldali publicista attól tart, hogy a brit szélsőségesek előbb-utóbb ismét terrortámadásokba kezdenek. Az erőszak terjedésében jelentős szerepe van a rasszista szélsőjobboldali radikális párt megerősödésének.

„Egyre nagyobb rá az esély, hogy robbantás-sorozat veszi kezdetét Nagy-Britanniában. A veszélyről azonban nem veszünk tudomást, pedig az erőszak hívei egyre közelebb kerülnek a tömeggyilkossághoz. Nem a dzsihádista és az ír nacionalisták által tervezett esetleges robbantásokról beszélek, hanem arról, hogy a neonácik támadásokat indítanak az ázsiaiak, a feketék, a zsidók és a melegek ellen, éspedig faji háborúk kirobbantása céljából ” – olvassuk Johann Hari baloldali publicista borúlátó cikkét az Independentben.

Az iszlám radikálisokhoz kapcsolható terrorfenyegetés az elmúlt években háttérbe szorította a neonáci csoportok veszélyeit – véli Hari. Pedig a szélsőjobboldal legalább olyan veszélyes, mint a dzsihádisták.

A támadások egy része az egyre népszerűbb, idegengyűlölő Brit Nemzeti Párt tagjaihoz köthető. Tíz éve David Copeland, a BNP egykori tagja házi készítésű bombákat robbantott feketék, bevándorlók és melegek által kedvelt londoni városrészekben. Három embert, egyebek között egy terhes nőt ölt meg, és közel százharmincat megsebesített. Copeland vallomásában elmondta, hogy a robbantásokkal politikai célja volt: „Faji háborút akartam kirobbantani. Ha az etnikai kisebbségek visszavágnak, akkor a fehérek mind a BNP-re szavaznának.”

A terrorfenyegetés az elmúlt években sem csökkent. Tavaly az utolsó pillanatban fogták el a hatóságok Neil Lewingtont. A szélsőjobboldali férfi a táskájába rejtett bombával bevándorlók életére akart törni. A Nyugat-Yorkshire-i rendőrök a közelmúltban rajtaütöttek szélsőjobboldali szervezetek tagjain, és 80 robbanószerkezetet foglaltak le. Robert Cottage-ot, a BNP képviselőjelöltjét is letartóztatták tavaly. Lakásában rekordmennyiségű robbanószert foglaltak le.

Titkosszolgálati információk szerint neonáci csoportok provokálni igyekeznek a bevándorlókat, hogy aztán rájuk támadhassanak. Antifasiszta aktivisták szerint a muszlimok elleni támadások az 1930-as évek antiszemita provokációit idézik.

A sajtó azonban elsősorban az iszlám szélsőségesekkel foglalkozik. Hari szerint ebben szerepe lehet a szélsőjobb retorikának, amely a kisebbségi terrorizmust kollektív jelenségnek tekinti, a fehérek által elkövetett rasszista bűncselekményeket viszont egyéni tettként kezeli. Nick Griffin, a BNP holokauszttagadásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt elnöke még arra is ügyel, hogy elítélje a radikális jobboldali erőszakot. A retorika célja, hogy a BNP hagyományos középpártnak tűnjön a kevésbé tájékozott választók szemében. A szavaknak azonban nincs nagy súlyuk, hiszen a párt vezetői között akad, aki Adolf Hitlert dicsőíti, és a „holokamu-mítoszról” értekezik. A baloldali pártok elleni robbantásokért, majd egy zsidó tanár megveréséért börtönbüntetésre ítélt Tony Lecomber szabadulása után évekig a BNP egyik meghatározó politikusa volt.

„A Brit Nemzeti Párt nem vesz részt közvetlenül az erőszakos akciók szervezésében, de megtűri soraiban az erőszakos őrültek jelenlétét, és retorikájával is az erőszakra ösztönöz. Griffin kifejtette, hogy bakancsrúgásokkal és ökölcsapásokkal kell érvényesíteni a fehérek jogait. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Copeland meleg célpontot is célba vett egy robbantással, Griffin azt mondta: ’a perverzitásukat büszkén fitogtató lényeket’ az átlagemberek visszataszítónak tartják.”

Hari szerint két fronton kell felvenni a harcot a szélsőjobboldali radikalizmussal. Az erőszak és a terrorizmus megfékezése érdekében a szélsőséges csoportokat az iszlám radikálisokhoz hasonlóan állandó megfigyelés alatt kell tartani.

Legalább ilyen fontos a szélsőjobboldali retorika elleni fellépés is. Mindenekelőtt azt kell megakadályozni, hogy a fajgyűlöletet burkoltan képviselő BNP normális középpártnak tűnhessen. Ezért – véli Hari – nem baj, hogy a jövőben Nick Griffin is szerepelhet a BBC kerekasztal-beszélgetésein. A britek így ugyanis végre megtudhatják, hogy miféle rasszista eszméket képvisel a BNP.