Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az olvasó szerkeszt is

2005. július 13.

Ha nem értünk egyet az újság szerkesztőségi cikkével, olvasói levelet írhatunk, internetes lap esetében hozzászólhatunk. Mi lenne, ha át is írhatnánk a cikket?

Ha nem értünk egyet az újság szerkesztőségi cikkével, olvasói levelet írhatunk, internetes lap esetében hozzászólhatunk. Mi lenne, ha át is írhatnánk a cikket?

A Los Angeles Times vezetői elhatározták, hogy átalakítják a szerkesztőségi cikkek oldalát. Lehetővé tették, hogy az olvasók tetszés szerint módosítsák az oldal online változatán megjelenő írásokat. 

Ha az olvasó úgy vélte, tévedést, pontatlanságot vagy ferdítést talált valamelyik cikkben, rögtön átírhatta, sőt a saját véleményét is beleírhatta. A szöveg automatikusan, szerkesztői beavatkozás vagy ellenőrzés nélkül frissült.

"Az olvasók folyamatos együttműködése - remélték a szerkesztők - a közös igazság keresését szolgálja."

Ők is tudták, hogy a siker nem garantált. "Hová vezet ez? Lehet, hogy a szégyenteljes kudarcot valló kísérletek szemétkosarába. De az is lehet, hogy újfajta újságírást teremtünk, amely minden olvasó véleményét tükrözi."

A Pulitzer-díjas írónő, Stacy Schiff arra figyelmeztetett, hogy az igazság nem demokratikus szavazás kérdése. Amit sokan elhisznek, még nem feltétlenül igaz. "Minden harmadik amerikai máig azt hiszi, hogy voltak tömegpusztító fegyverek Irakban."

Az első szabadon módosítható cikk épp az iraki háborúról szólt. A szöveg néhány óra alatt teljesen átalakult, némelyik olvasó az egészet átírta.

Sokan trágár szavakkal tűzdelték tele a cikket, sőt pornográf képeket illesztettek bele. Ezért alig egy nappal az első közprédává tett szöveg megjelenése után a Los Angeles Times kénytelen volt felfüggeszteni a kísérletet.

A szerkesztőség nem adta fel a vállalkozást. Most azt tervezik, hogy ellenőrizni fogják a módosításokat. Belátták, a demokratikus újságíráshoz is kellenek fékek és ellensúlyok.