Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Válságban az adóparadicsomok

2009. november 24.

Az elmúlt évtizedekben virágoztak az adóparadicsomok: offshore cégek százezreit vonzották. A gazdasági válság és a kormányok szigorú fellépése következtében azonban most a csőd szélére kerültek.

Az elmúlt évtizedekben virágoztak az adóparadicsomok: offshore cégek százezreit vonzották. A gazdasági válság és a kormányok szigorú fellépése következtében azonban most a csőd szélére kerültek.

„A dühös szomszédok és a gazdasági válság miatt veszélybe került az adóparadicsomok  jóléte” – olvassuk Vanessa Houlder pénzügyi szakíró cikkét a Financial Timesban.

A gazdasági válság a korábban virágzó adóparadicsomokat is elérte. Az alacsony adókkal cégek ezreit vonzó miniállamok elsősorban az országuk területére bejelentett cégek és pénzintézetek regisztrációs illetékéből gazdálkodtak. A gazdasági válság miatt azonban a bankok és a hedge fundok nyereségessége jelentősen csökkent. A fejlett országok kormányai keményen fellépnek, hogy elejét vegyék a legális járulékkerülésnek.

 A világ 12. legmagasabb egy főre jutó GDP-jével büszkélkedő Kajmán-szigetek néhány hónapja az elapadó adók miatt a csőd szélére került, már a köztisztviselőket sem tudta fizetni, miután a költségvetési bevételek 35-40 százalékkal csökkentek. A brit tengerentúli autonóm terület vezetése a londoni kormánytól kért kölcsönt. London nem volt hajlandó pénzt adni, inkább azt ajánlotta a Kajmán-szigeteknek, hogy vessen ki adót.

Végül mindkét fél kénytelen volt engedni. A brit kormány belátta, hogy ha a Kajmán-szigetek csődbe megy, akkor az állami intézmények nem fognak működni, és a tengeren túli területeken anarchia tör ki, aztán pedig virágzásnak indul a kábítószer-kereskedelem. Így aztán nem maradt más hátra, mint hogy a brit kormány hitelt nyújtson a korábban becslések szerint évi 25 milliárd font adóbevétel-kiesést okozó adóparadicsomoknak. Cserébe a Kajmán-szigetek kormánya vállalta, hogy adókat vezet be.

Houlder valószínűsíti, hogy a költségvetési bevételek csökkenése hasonló lépésre kényszeríti a többi adóparadicsomot is. Guernsey parlamentje már döntött is a 10 százalékos vállalkozási adó bevezetéséről.

Az adóterhek növelése azonban nagy kockázattal jár – figyelmeztet Houlder. Félő ugyanis, hogy az adók elriasztják az alacsony állami terhek miatt ide bejegyzett offshore cégeket, és az ide költöző milliomos magánszemélyeket.