Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nőből is lehet püspök

2007. január 18.

Tíz éve szentelték pappá az első nőt az anglikán egyházban. Most a püspökké szentelés elől is elhárult az elvi akadály. De az első női püspökre egy kicsit még várni kell.

Tíz éve szentelték pappá az első nőt az anglikán egyházban. Most a püspökké szentelés elől is elhárult az elvi akadály. De az első női püspökre egy kicsit még várni kell.

Amikor úgy tíz évvel ezelőtt anglikán pappá szentelték az első nőt, ez nagy lépésnek számított. S ma már semmivel se furcsább nőt látni a szószéken, mint az, ha orvosnő vizsgál meg bennünket, vagy nő ül a bírói székben – írja a Times szerkesztőségi cikke.

Súlyos vádakkal illetnénk az orvosi és a jogi szakmát, ha a nők csak általános orvosok és ügyvédek lehetnének, szakorvosok és bírák nem. Ezt volt kénytelen belátni a Church of England Általános Szinódusa.

A nők pappá szentelése elleni érveket már 1975-ben elvetette a szinódus. Jézus a nőket is arra buzdította, hogy vegyék fel a keresztséget és kövessék őt. A Times arról sem feledkezik meg, hogy a Church of England feje a királynő, s az ő alkalmasságát ugyebár nem vonják kétségbe.

De az anglikán egyház nem sieti el a dolgot. Másfél évet adott a gyülekezeteknek, hogy alaposan megvitassák a kérdést.

Már a nők pappá szentelésével kapcsolatban felhozták azt az ellenvetést, hogy megnehezíti a katolikusokkal fenntartott ökumenikus kapcsolatokat, és ez a mostani vitában is felmerült. A Times elismeri, hogy a római katolikusoknak mások a hagyományai, de úgy véli, helyes lenne, ha  XVI. Benedek is hozzáfogna álláspontja felülvizsgálásához.

"Amit a pápa valóban okkal utasíthat el, az a nőtlenségi fogadalom megszüntetése. A papok neme kevésbé fontos, mint a vallásos élet és a hívek iránti kizárólagos elkötelezettség."

Óvatos, kompromisszumos javaslat. Mit fog szólni hozzá XVI. Benedek? Bíboros korában több pappá szentelt nőt kiközösítéssel fenyegett meg.