Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kiszámíthatatlan bírókat!

2005. július 17.

A pártok azt szeretnék, ha a Legfelsőbb Bíróság számukra kedvező ítéleteket hozna. Jobb lenne inkább olyan bírókat találni, akiknek döntéseit ideológiai alapon nem lehet megjósolni.

A pártok azt szeretnék, ha a Legfelsőbb Bíróság számukra kedvező ítéleteket hozna. Jobb lenne inkább olyan bírókat találni, akiknek döntéseit ideológiai alapon nem lehet megjósolni.

Sandra Day O'Connor, az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyik tagja bejelentette, hogy visszavonul. Számítani lehetett rá, hogy George W. Bush elnöksége alatt új tagot kell választani, de az volt a legvalószínűbb, hogy a bíróság konzervatív elnöke, William H. Rehnquist helyére, aki súlyos beteg.

A visszavonuló bírónő a mérleg nyelvének szerepét játszotta sok fontos ügyben. Noha Reagan elnök nevezte ki, a Legfelsőbb Bíróság első női tagja gyakran a konzervatív bírák ellenében foglalt állást.

2000-ben például az ő szavazatán múlott az abortusz jogának megerősítése. Az állam és egyház elválasztásának kérdésében is többször a liberálisokhoz csatlakozott. Legutóbb a köztéren elhelyezett Tízparancsolat-kőtáblák ügyében okozott csalódást a konzervatívoknak.

A liberálisok azt szeretnék, ha a mérsékelt O'Connor helyére mérsékelt bíró ülne, és így fennmaradna az egyensúly. A konzervatívok viszont olyan bírót szeretnének megválasztatni, aki következetesebben képviseli a jobboldal értékeit.

A chicagói egyetem alkotmányjogásza, Cass Sunstein szerint nem kívánatos, hogy a Legfelsőbb Bíróság tagjai nagyon kiszámíthatók legyenek. A jelenlegi testület érdeme – fejti ki Egyszerre csak egy ügyet: A minimalista Legfelsőbb Bíróság című könyvében -, hogy a bírák kétharmada, köztük O'Connor nem általános szempontok és erkölcsi megfontolások alapján ítél. Az alkotmánybíróság ugyanis egyedi esetekről határoz, nem pedig az állam és egyház viszonyáról, az emberi méltóságról, az egyéni szabadságról vagy az egyenlőség mibenlétéről általában.

"A jogban fontos a kiszámíthatóság – érvel legújabb cikkében. - A Legfelsőbb Bíróság tagjaitól elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák az alkotmányt, kiálljanak a szólásszabadság mellett és a faji elkülönítés ellen. De az alkotmányos szempontból kérdéses ügyek tekintetében a teljes kiszámíthatóság rossz, mert lehetetlenné teszi a bírói függetlenséget."

Régen a konzervatívok is tudták, hogy az alkotmánybíráknak nem ideológiai alapon kell ítélkezniük. Sunstein a republikánus jelöltként megválasztott Clarence Thomas szavaira emlékeztet, aki beiktatásakor azt mondta, hogy nem világnézeti meggyőződése szerint fog dönteni. "Sajnos ma már – írja Sunstein – Thomas és a jobboldal által kedvelt többi alkotmánybíró nem emlékszik erre."

Bush elnök hamarosan jelöltet állít. A demokraták jó előre jelezték, hogy keményvonalas jelölt esetén nem riadnak vissza az obstrukciótól sem.