Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Jobbak, mint az angolok

2005. július 20.

A nemzeti ünnep alkalmából adott tv-interjúban Chirac elnök azt mondta, hogy „a brit modellt nincs miért irigyelni és nem érdemes utánozni”.

A nemzeti ünnep alkalmából adott tv-interjúban Chirac elnök azt mondta, hogy „a brit modellt nincs miért irigyelni és nem érdemes utánozni”.

Chirac köztársasági elnök a nemzeti ünnep alkalmából adott hagyományos televíziós interjúban kiállt a francia szociális modell mellett. Felvette a Tony Blair által odadobott kesztyűt, és egyenesen azt állította, hogy Franciaország jobban áll, mint az Egyesült Királyság.

Miben? Több francia gyerek születik. Kevesebb gyerek tengődik a létminimum alatt. A franciák tovább élnek. Az ország többet költ tudományos kutatásra.

A nemzeti büszkeség és az ünnepi alkalom nem akadályozta meg a kérdezőket abban, hogy szembesítsék az elnököt a kedvezőtlen adatokkal. Az Egyesült Királyságban gyorsabban növekszik a gazdaság és feleannyi a munkanélküli, mint Franciaországban.

A tényeket nem tagadta az elnök, de azt ígérte, hogy véget vet annak a húsz éve fennálló rendszernek, amely elkerülhetetlennek tekinti a munkanélküliséget.

Honnan lesz munkája mindenkinek? „Ott kell keresni a munkaalkalmat, ahol van!” – válaszolta.  –  A kis- és törpevállalkozásokban. A személyes szolgáltatások terén.

Chirac dacos volt, de kitért a kérdés elől, hogy akar-e újra indulni az elnökségért. Pedig ha hinne a teljes foglalkoztatottságban, biztos lehetne a győzelemben.