Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kiberpara PPP konstrukcióban

2010. április 25.

Az elmúlt években mind többen figyelmeztetnek a kiberbiztonsági rések kockázataira. A kormányzat és a magánvállalkozók egyaránt érdekeltek az aggodalmak gerjesztésében.

Az elmúlt években mind többen figyelmeztetnek a kiberbiztonsági rések kockázataira. A kormányzat és a magánvállalkozók egyaránt érdekeltek az aggodalmak gerjesztésében.

„Az internetre nem a kínai kormány hackerei, sőt még csak nem is a hálózati semlegességet támadó internetszolgáltatók jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem Michael McConnell – írja Ryan Singel, a Wired publicistája.

McConnell biztonsági szakértő George W. Bush elnöksége idején a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatója volt. Singel szerint nem kis részben ő felelős a kiberbiztonsággal kapcsolatos félelemkampányért. Mint arról a Metazin is beszámolt, a Google szerverei elleni támadás kisebb amerikai-kínai diplomáciai konfliktusba torkollott, és az eset kapcsán némely szakértők újabb hidegháború kitörésével riogattak. Egyes hírek szerint a NATO a biztonsági kockázatok miatt kénytelen volt korlátozni az elektronikus kommunikációt. A Pentagon nemrég egy szimulációs gyakorlat során arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok nincs felkészülve a kibertámadások kivédésére.

Valójában azonban szó sincs kiber-hidegháborúról. A kínai, illetve vélhetőleg a kormány befolyása alatt álló hackerek nem hadat üzentek az Egyesült Államoknak, hanem legfeljebb csak kémkedni akartak. Sőt, kiderült az is, hogy a támadások egy része diákokhoz kötődik, akik szórakozásból törték fel a Google postafiókjait.

Singel szerint McConnell aktív szerepet vállal az aggodalmak gerjesztésében, hogy aztán dollármilliárdokat költsön a kiberbiztonsági rések befoltozására. Nemrég például azt írta, hogy az Egyesült Államok vesztésre áll a kiberháborúban. A dolog külön pikantériája, hogy McConnell jelenleg egy olyan biztonsági cég vezető munkatársa, amely milliós megbízásokat kap a kormánytól.

Arról nem is beszélve – teszi hozzá Singel –, hogy egyre többen szorgalmaznak olyan biztonsági előírásokat, amelyek rendkívüli jogosítványokkal ruháznák fel a hatóságokat. A kiberbiztonság érdekében javaslatok születtek a teljes internetes kommunikáció lehallgathatóvá tételére. A brit kormány által beterjesztett szabályozás szerint a nyilvános wi-fi pontokat is be kellene zárni, hiszen bárki anonim módon használhatja őket, egyebek között illegális tartalmak letöltésére.