Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A legyőzhetetlen korrupció

2010. május 18.

A politikai korrupció attól burjánzik el, hogy a polgároknak nincs befolyásuk a képviselőik kiválasztására, a pártvezetők szemét pedig általában nem csípi a korrupt emberek neve a pártlistákon.

A politikai korrupció attól burjánzik el, hogy a polgároknak nincs befolyásuk a képviselőik kiválasztására, a pártvezetők szemét pedig általában nem csípi a korrupt emberek neve a pártlistákon.

„A gyanú még nem bizonyosság, de a politikai korrupcióról szóló hírek olyan gyakoriak manapság, hogy jogos a kérdés: hát miféle társadalom a miénk?” – olvassuk Ernesto Galli della Loggia tollából a Corriere della Serában.

A korrupció nemcsak politikai. Minden egyes eset mögött a bűntársak egész hálózata fedezhető fel. Feleségek, akik nem tesznek fel kérdéseket gyanús eredetű gazdagságuk láttán, nagykorú gyermekek, akik gyanús szívességekben részesülnek. Aztán ott van a nemzeti sporttá fejlődő adóelkerülés, a legkülönfélébb szívességek elvárása vagy legalább is elfogadása. A törvényesség és a korrektség iránt általános a közöny.

Az elterjedt politikai korrupcióhoz azonban más is kell. Például az a jogos bizodalom, hogy a büntetéstől nem kell félni. Az igazságszolgáltatás képes eljárást indítani, akár alaptalanul is, képes szolgálati titkokat kiszivárogtatni a sajtónak, de nem képes elítéltetni a nagy halakat. Amerikában egy csaló bankár gyorsított eljárásban kaphat harminc év börtönt (lásd a Madoff-ügyet). Egy csaló cégvezetőség kollektíve kaphat életfogytiglani büntetést (lásd az Enron-ügyet). Olaszországban a börtönök zsúfolásig megtelnek szegény ördögökkel, de híres ember ritkán kap jelképes ítéletnél súlyosabbat.

Ennél is lényegesebb, hogy a korrupt politikusokat az a veszély sem fenyegeti, hogy nem választják őket újra. A szavazás ugyanis listás. A választók pártra szavaznak, nem személyre, és nem kérdezi meg őket senki, ki és milyen sorrendben kerüljön fel a pártlistákra. A pártközpontok állítják össze a listát, és ha a korrupt politikust valamilyen okból kedvelik a főnökei, nem eshet bántódása. Bezzeg Angliában, ahol egyéni választókerületek vannak, mindjárt más a helyzet – állapítja meg Galli della Loggia, holott nyilván nem kerülte el a figyelmét, hogy David Cameron, az új brit kormányfő ígéretet tett az arányos, vagyis listás választási rendszer bevezetésére.