Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Interaktív politizálás

2005. július 30.

A fiatalok idegenkednek a politikától. Az internetet viszont szeretik. Nem segíthet a közéleti apátia leküzdésében a világháló?

A fiatalok idegenkednek a politikától. Az internetet viszont szeretik. Nem segíthet a közéleti apátia leküzdésében a világháló?

„Nem a fiatalok szakadtak el a politikától, hanem a politikai intézmények a fiataloktól” – olvassuk a Carnegie UK Trust egy nemrég megjelent elemzésében.

Már a 14 éves kamaszok is érdeklődnek a politika iránt. De nem érik be meg a passzív befogadói szereppel, hanem inkább vitatkoznak az interneten, politikusok karikatúráit küldözgetik egymásnak és petíciókat írnak.

Ezért jó lenne, ha a politikusok megértenék, hogy nem elég beszédeket mondani. Interaktív megoldásokra van szükség.  Ha nem állnak szóba a fiatalokkal, akkor azok is hátat fordítanak nekik.

Hasonló következtetésre jutnak az információs társadalom kutatói az Atlanti-óceán túlpartján. "Az internetnek köszönhetően a fiatalok a politizálás új, dinamikus formáit alakítják ki" – számol be eredményeiről az amerikai Center for Social Media kutatóintézet. – Virtuális civil szervezeteket és fórumokat hoznak létre, politikai blogokat írnak.

A Spiked szokása szerint fanyalog, nem sokat vár a gyerekek játszadozásától: „Az interneten tényleg többet foglalkoznak politikával a fiatalok, de ez többnyire kimerül abban, hogy aláírnak egy petíciót vagy válaszolnak egy online közvélemény-kutatás kérdéseire.”

A tények a Spiked kételyeit látszanak igazolni. Hiába a sok blog és fórum, a májusi brit parlamenti választásokon a 18-24 éves fiataloknak csak egyharmada szavazott.

Az új interaktív formáknál többre, új tartalomra van szükség. „A digitális interaktivitás mit sem változtat azon, hogy a vízió nélküli politika hidegen hagyja mind a fiatalokat, mind az idősebbeket.”