Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Civil gerillák a jó modorért

2010. szeptember 5.

Elege van a metrón több helyet is elfoglaló, terpeszkedő utasokból, a sorba befurakodóktól, a zebrán elsőbbséget nem adó autósokból? Civil kurázsival könnyen kikényszeríthető a jó modor. De az is lehet, hogy csak az agresszió fokozódik.

Elege van a metrón több helyet is elfoglaló, terpeszkedő utasokból, a sorba befurakodóktól, a zebrán elsőbbséget nem adó autósokból? Civil kurázsival könnyen kikényszeríthető a jó modor. De az is lehet, hogy csak az agresszió fokozódik.

„A boldogsággal kapcsolatos kutatások külön figyelmet szentelnek a hála, a nagylelkűség és a megbocsátás erényeinek. Az én mindennapi örömeim között azonban fontos helyet foglal el az udvariasság kikényszerítése, más szóval a faragatlanok elleni gerillaakciózás” – írja Oliver Burkeman, a Guardian publicistája.

Aligha van olyan városlakó, akit ne bosszantanának az illemet és az etikettet sárba tipró tolakodók, a leállósávban közlekedő autósok, a pimasz gyalogosok, a szabálytalankodó biciklisták, a buszon több ülőhelyet elfoglaló utasok.

Gareth Edwards brit blogger civil mozgalmat szorgalmaz a neveletlenség visszaszorítása érdekében. A londoni metrósztrájk idején a pótlóbuszra várt, amikor egy fiatal férfi betolakodott a mögötte álló idős nő elé. Bár Edwards ezzel nem került hátrébb, mégis bosszantotta a pimaszság, amit az idős hölgy nem mert szóvá tenni. Ezért gondolt egyet, és maga elég engedte az asszonyt, és még hetven sorban állót. Amikor az idős nő a sor elejére ért, előre tessékelte Edwardsot. A befurakodó fiatalember így végül hoppon maradt: később szállhatott fel, mintha illedelmesen kivárta volna a sorát.

Hasonló apró trükkökkel elégtételt vehetünk az íratlan szabályok megsértőin. Telepedjünk a több ülést elfoglaló utas mellé akkor is, ha még máshol bőven van szabad hely. Ha az autósok nem akarnak átengedni a zebrán, legyünk erőszakosak, kényszerítsük fékezésre a vezetőt, aztán csigalassan keljünk át az úton – javasolja Burkeman, majd hozzáteszi, hogy a jómodor nevében a neveletlen polgártársakat móresre tanító altruista büntetések nemcsak jóérzéssel töltik el az embert, de egyúttal segíthetnek érvényre juttatni a társadalmi normákat, és elviselhetőbbé tenni a nagyvárosi együttélést.

Csakhogy a jó modor kikényszerítéséhez nem elég szemfülesnek lenni. A sorban állók közé befurakodó pimasz fiatalembert megleckéztető Edwards erős testalkatú, kopaszra nyírt férfi. A móresre tanításhoz elengedhetetlen a jó fizikum, hiszen a passzív agresszió hatására könnyen elszabadulhatnak az indulatok.

A kérdés már csak az, hogy akkor is megéri-e az illem kikényszerítése, ha ehhez nagydarab, marcona külsejű, kopasz önkéntesek kellenek.