Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Saját rádióműsorod lehet

2005. július 23.

A kis hordozható médialejátszók kínálta lehetőséget kihasználva egyre többen indítanak személyes rádióadást. Bizonyára ez is ugyanolyan sláger lesz, mint a blogok.

A kis hordozható médialejátszók kínálta lehetőséget kihasználva egyre többen indítanak személyes rádióadást. Bizonyára ez is ugyanolyan sláger lesz, mint a blogok.

A „blog” jelentése köztudott, a „podcasting” még magyarázatra szorul. Az új mozaikszó tavaly jelent meg. Egyik eleme az Apple hordozható digitális médialejátszójára, az iPodra utal, a másik meg a műsorszórást jelentő angol "broadcasting" szóra utal. De nem csak iPodon lehet személyes rádióadást fogni, és az új műfajt nem csak Apple program segítségével lehet művelni.

„Akkor jöttem rá – írja Andy Bowers, a Slate rádiófelelőse –, hogy a podcasting milyen izgalmas dolog, amikor észrevettem, hogy húsz éve a szakmában dolgozó rádiós veterán létemre alig hallgatok már élő adást. Az iPodom egész nap tölti magát programokkal, s amikor rádiót hallgatni van kedvem, nem kell abban reménykednem, hogy hátha éppen megy valami jó, hanem tudom, hogy a zsebem tele van érdekes műsorral.”

Az első adások alig két éve jelentek meg, de a podcast-kínálat máris jelentős és egyre növekszik. Saját rádiós talkshow-t csinálni sem valami bonyolult dolog. A felhasználóbarát programok segítségével – a CNet.com becslése szerint – négy óra alatt, akár 50 dollárból elindíthatjuk saját műsorunkat.

A podcasting ma még gyermekcipőben jár. Ahogy néhány évvel ezelőtt a blogvilágban, a félbolondok és egészen exhibicionisták is képesek még feltűnést kelteni. Az egyik adást fürdőszobából közvetítik. A podcaster zenei betétekkel fűszerezve beszámol táplálkozásáról, s az anyagcsere-folyamat utolsó szakaszát élőben közvetíti.  

Chirstopher Allbritton amerikai újságíró az iraki háború eseményeiről tudósít blogjában, melyet saját adata szerint eddig több mint egymillióan olvastak. Július elején kísérleti jelleggel már podcast-műsorokat is készít.

A nagy média is felkarolja a podcastingot, tanulva a blogok sikertörténetéből. Andy Bowers például podcast formájában közvetíti a Slate általa felolvasott cikkeit. De szerinte ez csak az első lépés, a műfaj jövőjét az eredeti tartalom előállításában látja.

Mások abban látják a nagy lehetőséget, hogy a podcasterek a lemezlovasok módjára egyéni válogatást adnak a kész tartalmakból, amire a közönség egy-egy csoportja ráhangolódik.