Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A pápa igazított veszélyes igazságán

2010. november 25.

XVI. Benedek pápa nem aratott egyöntetű sikert, amikor kijelentette, hogy a gumióvszer egyes esetekben elfogadható az AIDS-fertőzés megelőzése érdekében. De azt bírálói is elismerik, hogy kijelentésével áttört egy falat.

XVI. Benedek pápa nem aratott egyöntetű sikert, amikor kijelentette, hogy a gumióvszer egyes esetekben elfogadható az AIDS-fertőzés megelőzése érdekében. De azt bírálói is elismerik, hogy kijelentésével áttört egy falat.

„A pedofilbotrányok nagy csorbát ejtettek az egyház hitelességén. Benedek pápa kijelentése arról tanúskodik, hogy empátiával figyelte az AIDS és az óvszer dolgában zajló vitát. Ezzel alighanem hozzájárult annak a csorbának a kiköszörüléséhez is” – írja Catherine Pepinster, a neves katolikus lapszerkesztő a londoni Independentben.

A pápa tavaly tavasszal nagy felzúdulást keltett, amikor Afrikában járván azt mondta, hogy az óvszerhasználat még elő is mozdítja az AIDS terjedését, nemhogy megvédene tőle. Mint akkor a Metazinban is olvasható volt, az egyházfő természetesen nem a kondom fizikai tulajdonságait vitatta, hanem arról beszélt, hogy használata a meggondolatlanság kultúráját terjesztheti, márpedig ez utóbbi okozza az AIDS-járványt Afrikában. Ezt az igazságát azért nevezte a Metazin veszélyesnek, mert félő, hogy a pápának a kondommal kapcsolatos intelmét hamarabb megfogadják, mint az önmegtartóztatásra való felszólítását.

XVI. Benedek most igazított egyet e veszélyes igazságon. Mivel azonban a vatikáni sajtószolgálat nyomban közölte, hogy ettől a hivatalos egyházi doktrína nem változik, a liberális sajtó erős fenntartásokkal fogadja a fordulatot.

Még az Independent fentebb idézett katolikus cikkírója sem egészen elégedett. Fájlalja, hogy a pápa egy prostituált példáját hozta fel, mint akinek esetében érthető a kondom használata védekezés céljából. A legjellemzőbb ugyanis azoknak az afrikai nőknek a helyzete, akiket saját férjük fertőz meg.

A baloldali madridi El País szerkesztőségi vezércikkében pedig egyenesen az olvasható, hogy addig a pápa kijelentése nem lesz hiteles, amíg a hivatalos vatikáni álláspont meg nem változik a születésszabályozás ügyében. „A Vatikán azonnal elzárta az utat az elől, hogy a pápa szavait nyitásként lehessen értelmezni, és ezzel a jelek szerint megerősítette, hogy az egyház továbbra is a nemi anakronizmus útján halad.”

A párizsi Le Monde óvatosan ugyan, de pozitív értékelést ad a történtekről. „Az egyházat értetlenség fogadja Afrikában, ahol a legtöbb áldozatát szedi az AIDS, hívei elhagyják azokban az országokban, ahol egykor kiterebélyesedett, s ahol ma szava nem hat a hívek nemi szokásaira. Most azonban az egyházfő pragmatikus hangot ütött meg, ha mértékkel is, és ha késve is.”

A belga De Standard üdvözli, hogy az egyház ezzel bekapcsolódott az AIDS-vitába.  Bart Sturtewagen főszerkesztő-helyettes nem kívánja eldönteni, hogy ez nem vezet-e végül a születésszabályozással kapcsolatos katolikus tanítás összeomlásához, csak annyit jegyez meg, hogy a Vatikán reményei szerint nem.

És valóban, a Vatikán szóvivője szerint Benedek pápa nem véletlenül hozott fel egy szélsőséges példát, a prostituáltét. Hiszen nem a prostituált magatartását akarta igazolni erkölcsileg, hanem csak annyit mondott, hogy e szélsőséges helyzetben az óvszer használata a másik ember iránti felelősségérzet első lépése lehet.