Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Van élet a kormány után

2011. március 2.

Belgium bebizonyította, hogy az élet akkor sem áll meg, ha nincs kormány. Sőt, az ügyvezető államirányítás bizonyos értelemben még felelősebben is működik, mint az állandó kormány.

Belgium bebizonyította, hogy az élet akkor sem áll meg, ha nincs kormány. Sőt, az ügyvezető államirányítás bizonyos értelemben még felelősebben is működik, mint az állandó kormány.

„249 napi sikertelen tárgyalás bebizonyította, hogy minden rosszban van valami jó. Végre a belgák is világrekorderek valamiben. A politikai válságnak van pozitív hozadéka. És ezt Yves Leterme leköszönő miniszterelnöknek és az ügyvivő kormánynak köszönhetjük” – írja a flamand nyelvű Der Standaard.

A kissé ironikus ünnepi beszámoló apropója az, hogy február közepén Belgium megdöntötte az ideiglenes kormányzás nem hivatalos csúcsát, amelyet korábban Irak tartott.

Az évek óta a szakadás szélén álló, és az Európai Unió tulajdonképpeni fővárosának otthont adó országban a tavaly júniusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani. Bár kormányalakítási kudarcra korábban is volt példa, ilyen hosszú ideig még nem tartott a kormánynélküli állapot.

Az abszurd helyzet ellen a belgák paródiába illő eszközökkel tiltakoznak. Egy szenátor szexmegvonásra biztatta a politikusfeleségeket a kompromisszumos kormányalakítás elősegítése érdekében. A politikusok által június óta felvett fizetések visszafizetését követelő petíciót már 160 ezren írták alá. A világrekord megdöntésének alkalmából sokan meztelen felvonulással követelték az országot lejárató és a szakadás esélyét növelő átmeneti állapot mielőbbi rendezését.

A helyzet valójában inkább komikus, mint válságos. „Vicces, hogy miközben a Közel-Keleten tüntetéseken követelik a kormány lemondását, Belgiumban azért vonulnak utcára az emberek, hogy végre alakuljon kormány” – jellemezte a dolgok állását William Kennard, az Egyesült Államok EU-nagykövete.

A Der Standaard szerint sem jár súlyos következményekkel a kormány nélküli állapot. A legsúlyosabb problémát az jelenti, hogy az ügyvivő kormány nem töltheti be a megüresedett köztisztviselői állásokat, és nem fogadhatja el a korábban már kialkudott közalkalmazotti béremelést. Némi fennakadás lehet a diplomáciai kapcsolatokban is, hiszen az ügyvivő kormány nem köthet nemzetközi szerződéseket.

Az élet azonban a kisebb problémák ellenére sem állt meg. Sőt, bizonyos értelemben még előnyös is az ideiglenes állapot.

Mivel nincs elfogadott költségvetés, az ügyvivő kormány minden hónapban legfeljebb az előző év havi átlagkiadása fölött rendelkezhet. Ez megakadályozza a felelőtlen költekezést és elősegíti a takarékoskodást, amire a meglehetősen eladósodott Belgiumnak igen nagy szüksége van.

Az ideiglenes állapot a bürokraták számára is előnyös lehet. A közvélemény által rendszerint csak túlfizetett, fölösleges aktatologatónak tartott bürokraták végre bebizonyították, hogy milyen nagy szükség van rájuk. Az elmúlt hónapok igazolták, hogy a hivatalnokok kormány nélkül is képesek pontos, felelős és fegyelmezett munkavégzésre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Belgium állandó kormány nélkül is fennakadás nélkül levezényelte az EU-elnökséget.

Arról egyelőre még nem szólnak a hírek, hogy más országok is felbuzdultak volna az előnyökön, és terveznék az ügyvivő kormányzás bevezetését.