Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Oknyomozás karosszékből

2011. május 26.

Sokan sekélyesnek, a valódi oknyomozó újságírás színvonalát meg sem közelítőnek tartják az internetes újságírást. Egy blogger bizonyította, hogy a világhálón is szerezhetünk tényfeltáró információkat – anélkül, hogy elhagynánk a szobát.

„A Kadhafi-kormány által Tripoliba hívott újságírók meglehetősen sok időt töltenek az ötcsillagos Rixos hotelben. Nem csak azért, mert félnek a NATO-légicsapásoktól. Mint Mark Stone, a Sky News riportere elmesélte, csak a kormány tolmácsainak kíséretében hagyhatják el a szállodát. A hatóságok azt akarják elérni, hogy a külföldi tudósító az ő verziójukat ismerje meg, és ezért korlátozzák a riportereket a szabad mozgásban. Stone-nak azonban anélkül is sikerült lelepleznie a kormány egy hazugságát, hogy kitette volna a lábát a hotelből” – olvassuk  az Atlantic magazin véleményportálján.

Az online média előretörésével egyenes arányban nőnek a hagyományos újságírást ellehetetlenítő webes újságírással kapcsolatos kritikák. A bírálók szerint az online hírportálok nemcsak hiteltelenek, de a hagyományos újságok és hírügynökségek által nagy munka árán megszerzett információk parazitái is, akik önálló tartalmat nem képesek előállítani. Az online lapok nem tudják megfizetni a rendkívül költséges és időigényes tényfeltáró és oknyomozó cikkeket.

Stone példája viszont azt mutatja, hogy akár a fotelből is lehet fontos tényfeltáró újságírást folytatni.

A líbiai televízió május közepén hírül adta, hogy egy NATO-légicsapás során Brega városában civilek haltak meg. A kormányadó szerint a NATO vendégházakat bombázott, ahol egy vallási ünnepre érkezett hívők tartózkodtak. A NATO szerint viszont a kormányerők egyik főhadiszállására mértek csapást.

Stone-nak gyanús volt, hogy a televízióban bemutatott áldozatok közül senki sem viselt szertartási öltözetet. És egyáltalán, miért is tartanának vallási ceremóniát egy lényegében kiürített, folyamatosan bombázás alatt álló városban? De azért a beszámolóban nem hallgatta el Tripoli hivatalos változatát.

A tévénézők segítettek a kérdés tisztázásában. Stone riportja után többen a Twitteren jelezték, hogy tudomásuk szerint Bregában valóban van katonai bunker. Valaki azt is tudni vélte, hogy egy holland cég építette.

Stone a Google keresője segítségével az információfoszlányok alapján ráakadt egy holland nyelvű interjúra, a Twitter segítségével pedig talált önkéntest, aki angolra fordította. Az interjúban a bregai bunker kivitelezője beszélt, és az objektum pontos koordinátáit is megadta. A Google Maps segítségével ezután már könnyű volt megállapítani, hogy a vendégház és a bunker ugyanott található.

Közben befutott a holland mérnök elérhetősége. Stone a Skype-on interjút készített vele, amelynek során a mérnök megerősítette, hogy 1998-ban részt vett a vendégház alá nyúló katonai kommunikációs főhadiszállás kivitelezésében.

Mindebből még nem következik, hogy az internetes újságok magas színvonalú tényfeltáró újságírást művelnek, de az biztos, hogy képesek lehetnének rá.