Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az ingázás nyomorba dönt

2011. június 19.

Sokan gondolják, hogy a nyugodt és egészséges élet reményében megéri az agglomerációba költözni. Amerikai kutatások szerint ez azonban hiú ábránd. Az ingázás nemcsak költséges, de egészségkárosító is.

„Az elmúlt évtizedben számos kutatás foglalkozott az ingázás borzalmaival. Azok, akik sokat utaznak kövérebbek, boldogtalanabbak és stresszesebb életet élnek. Megéri nagy alapterületű, olcsóbb külvárosi házba költözni? Aligha” – írja Annie Lowrey amerikai publicista a Slate webmagazinban.

Mint a Metazin is beszámolt róla, a fejlett társadalmakban csökken az autóhasználat, miközben a gyaloglás és a kerékpározás egyre népszerűbb. Kutatók ezt elsősorban az üzemanyagárak növekedésével magyarázzák, illetve azzal, hogy ma már nem számít státuszszimbólumnak az autó.

Lowrey összeállításából azonban kiderül, hogy a hosszú ingázással járó bosszúság és stressz is szerepet játszhat az autózás visszaszorulásában.

Daniel Kahneman Nobel-díjas pszichológus kutatásaiból kiderült, hogy a texasi nők a napi utazást tartják a legborzalmasabb elfoglaltságnak (legélvezetesebbnek a szexet ítélték). A Gallup Intézet felmérése szerint a különösen sokat (napi három órát) ingázók boldogtalanabbak és fáradtabbak. Más kutatások bizonyítják, hogy az ingázóknak kevesebb idejük marad a társas életre és családjukra. Svéd kutatók kimutatták azt is, hogy 40 százalékkal nagyobb a válás esélye azokban a házasságokban, amelyekben a házaspár egyik tagja napi háromnegyed óránál többet utazik a munkahelyére.

A napi utazás nemcsak mentális egészségünket rontja. A sokat ingázók egészségtelenebbül táplálkoznak, kevesebbet mozognak, gyakrabban panaszkodnak hát- és nyakfájdalomra. Sőt, az ingázással töltött idő egyenes arányban áll az elhízás mértékével.

A kutatások alapján kétségesnek látszik az a második világháború után Amerikában elterjedt nézet, miszerint a nyugodt családi környezet, a kényelmes kertes ház érdekében megéri a világvégére költözni. Hiába olcsóbb az ingatlan, ha az ingázás sokba kerül, ráadásul felemészti szabadidőnket. Közgazdászok kiszámolták, hogy az utazás okozta stresszt 40 százalékos fizetésemelés ellensúlyozhatná.

Akkor hát miért választják mégis sokan az agglomerációt? A tudomány erre is kínál magyarázatot. Pszichológusok szerint a nagyobb ház és a kert előnyeit túlértékeljük, az ingázás terheit viszont alábecsüljük. Mindaddig, amíg nem kell minden nap órákat töltenünk a tömött buszon vagy a dugóban.