Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Tiltólistára a cigarettával?

2011. november 20.

Az elmúlt években világszerte egyre szigorúbb szabályokat vezettek be a dohányzás visszaszorítása érdekében. A tekintélyes erkölcsfilozófusnak azonban mindez nem elég, és akár a dohányzás teljes tiltását is támogatná.

A dohánytermékek forgalmazásának nemzetközi tilalmával tehetnénk a legtöbbet az emberek egészségének és életének védelméért. A marihuána és az extasy tiltását helyeselők minden bizonnyal egyetértenek, hiszen a dohányzás sokkal több embert öl meg, mint a könnyűdrogok” – írja Peter Singer filozófus a Project Syndicate-en.

A dohányzással kapcsolatos korlátozások hagyományosan arra az elvre alapulnak, hogy a nem cigarettázóknak joguk van az egészséges környezethez. Az általánosan elfogadott érvelés szerint az államnak nem feladata, hogy megmentse a felnőtt dohányosokat.

Singer azonban kételkedik e megközelítés helyességében. Az ausztrál származású filozófus utal Robert Proctor harvardi professzor januárban megjelenő beszédes című könyvére, Az arany holokausztra. Proctor arra mutat rá, hogy pusztán neveléssel reménytelen felvenni a küzdelmet a tömegek halálát okozó dohányzás ellen. A dohánygyártók is „nevelnek”: szüntelen igyekeznek enyhíteni a füstölés káros hatásait, és közben olyan keverékekkel állnak elő, amelyek megkönnyítik a rászokást. Aki korán rászokik, nagyon nehezen tud leszokni a cigarettáról, ahogyan azt Barack Obama példája is mutatja. Az akaratgyengeségben aligha szenvedő amerikai elnök évekig próbálta letenni a cigarettát, amíg végül sikerrel járt.

A dohányzás sokak számára nem önkéntes választás már, hanem szenvedélybetegség, amelynek következményei a természeti katasztrófákéhoz mérhetők. Amerikában évente félmillió, a világon összesen hatmillió ember hal meg a cigaretta miatt – több, mint ahányan az AIDS, a malária és közlekedési balesetek áldozatául esnek.

Ami pedig a felvilágosítást illeti, nyilván nem fogadnánk el, ha a hatóság nem vonná ki az ólomtartalmú gyerekjátékokat a forgalomból, hanem az egyéni döntés szabadságára hivatkozva inkább az egészségügyi kockázatokra figyelmeztető címkével látná el őket – érvel tovább Singer.

Azzal azonban a tekintélyes filozófus is tisztában van, hogy a dohányzás betiltására egyelőre kicsi az esély. A Brit Orvosszövetség javaslata is hatalmas ellenállást váltott ki, pedig a szervezet csak a gépkocsikban akarta korlátozni a dohányzást.

Arról nem is beszélve, hogy az önpusztítás megakadályozása címén az egészségtelen ételek és a lustaság ellen is fel lehetne lépni.