Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Eldobált kondomok a mezőn

2005. augusztus 24.

A katolikus világifjúsági találkozóra összesereglett lányok fogamzásgátlót szednek, a fiúk zsebében kondom lapul. Igaz? S ha igaz, mi a jelentősége?

A katolikus világifjúsági találkozóra összesereglett lányok fogamzásgátlót szednek, a fiúk zsebében kondom lapul. Igaz? S ha igaz, mi a jelentősége?

Joachim Meisner bíboros, kölni érsek szerint az idősebbek csak a maguk „feslett életmódját” próbálják igazolni, amikor azt mondják, hogy a katolikus világifjúsági találkozóra összesereglett lányok fogamzásgátlót szednek, és a fiúk zsebében kondom lapul. „Az ifjúság különb nálunk!” – reagált ingerülten Meisner.

Karl Lehmann bíboros, mainzi püspök, a német püspöki konferencia elnöke, elismeri a tényt, de nem jön ki a sodrából. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megkérdezte tőle: „Sok fiatal lelkesedik az olyan konzervatív személyiségekért, mint II. János Pál és XVI. Benedek, de közben a lányok pucéron mutogatják a hasukat, a fiúk elöl-hátul ki vannak tetoválva. Nem lát ebben ellentmondást?” Mire a bíboros a kérdésnél is nyíltabb választ adott: „A kettő együtt jár a valóságos életben. A lányok zsebében, akik a Szent Péter téren a pápát ünneplik, ott van a fogamzásgátló. Ezt már régen tudjuk.” De azért igyekezett bagatellizálni a témát.

FAZ: Elődjétől eltérően Benedek jelentős teológus. Mi következik ebből pápai működésére nézve?

Lehmann bíboros: Feltételezem, hogy igyekszik majd minden kérdést a gyökerénél megragadni – nem fog mellékes dolgokban elmerülni...

FAZ: Miféle mellékes dolgokban?

Lehmann bíboros: Vegyük a szexuális etikát. Többször is megerősítette az egyházi tantételeket – de sosem beszélt a kondomról, jóllehet természetesen elveti a használatát.

Philipp Gessler, a berlini Tageszeitung egyházi kommentátora szerint Meisner bíboros talán Lehmannra is gondolt, amikor a „feslett életmód” igazolásáról beszélt.

A pápa Meisnerhez hasonlóan a legkevésbé sem veszi félvállról a kérdést – állapítja meg a TAZ újságírója. –  A (korábbi, Rómában rendezett) katolikus világifjúsági találkozó eldobált óvszerekkel teli mezejéről Ratzinger azt mondta zárt körben, hogy nincs szükségünk ilyen fiatalokra. És most mégis Kölnbe utazott, hogy elődjéhez és bálványához hasonlóan ilyen fiatalokkal ünnepeltesse magát.”