Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nincs karácsony kultúrharc nélkül

2011. december 25.

Az elmúlt évekhez hasonlóan Amerikában idén is kitört a karácsony körüli kultúrharc. Most azonban nemcsak a vallási szimbólumok szerepéről folyik a vita, hanem arról is, kinek áll érdekében szítani az ellentétet: a keresztényeknek avagy az ateistáknak.

A karácsonyellenes háborúval kapcsolatos felháborodás hazug” – írja David Sirota baloldali író és politikus a Salon webmagazinban.

Mint arról a Metazin az elmúlt években rendre beszámolt, a karácsonnyal kapcsolatos kultúrharc Amerikában már az ünnepi időszak szerves részévé vált. Sirota szerint ez elsősorban a keresztény jobboldal áskálódásának az eredménye. Azon bigottaké, akik igyekeznek még a kivágott fenyőfákra idén kivetett adót és a karácsonyfa állítással kapcsolatos tűzvédelmi szabályokat is a keresztényellenesség jeleként beállítani. Ellenségesnek bélyegzik azokat a közszereplőket, akik boldog karácsony helyett kellemes ünnepeket kívánnak.

„Egy olyan országban, ahol a többség keresztény, a fanatikus hívők tábora azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy elnyomják a keresztényeket. Ez jó alkalmat teremt a számukra, hogy másokra tukmálják vallási nézeteiket” – véli Sirota.

A karácsony elleni háború valóban létezik, és az ateista barbárok állnak nyerésre” – veti ellen Timothy Stanley brit történész az Independentben.

Stanley úgy véli, hogy a hagyományos keresztény karácsony ellen kétfrontos letámadás indult. Az egyik oldalon a kereszténységet lenéző, intoleráns ateisták sorakoztak fel, akik mindent elkövetnek a karácsony lejáratása érdekében. Előszeretettel hivatkoznak a politikai korrektségre, illetve az állam és az egyház elválasztásának elvére. Gyakran a polgárpukkasztás eszközével élnek.

Mint például a kaliforniai Santa Monica ateistái, akik kikövetelték, hogy a betlehemi jászol mellett ők is kiállíthassák a nekik kedves szimbólumokat. Az ateisták plakátján Jézus Poszeidón, a sátán és a Mikulás társaságában szerepelt, a felirat pedig azt sugallta, hogy a szereplők pusztán kitalált, mitikus figurák. Az ostoba politikai korrektség kategóriájába tartozik egy dél-karolinai nyugdíjas esete. A Mikulásnak öltözött férfit egy kórházból tiltották ki, mondván, jelenléte sértheti egyes betegek világnézetét. A kaliforniai Stockton általános iskola a szikh közösségre való tekintettel és a sokszínűség védelmében még a mikulásvirágot is betiltotta. Legalább ilyen bizarr, hogy egy pennsylvaniai főiskola dékánja a biztonságos szex melletti kampány keretében jóváhagyta egy óvszerrel feldíszített karácsonyfa kiállítását.

Az antiszociális ateista ízléstelenségek mellett a semleges kulturális hagyománnyá degradálódás is fenyegeti a hagyományos keresztény karácsony eszméjét – folytatja Stanley. Azt ugyanis rendszerint még a harcos ateisták is elismerik, hogy a karácsony szép ünnep, feltéve, hogy megszabadítjuk a keresztény sallangoktól. Stanley szerint ezen a fronton is az ateistáknak áll a zászló. Az amerikai képviselőház megtiltotta a képviselőknek, hogy hivatalos üdvözlőlapon a „Boldog karácsony” kifejezést használják – csak a „Kellemes ünnepeket” az elfogadható.

A keresztény eszmék nélküli karácsony konzumeseménnyé degradálódik – figyelmeztet Stanley. Bár ő is elismeri, hogy a fékevesztett vásárlást nemcsak keresztények ellenzik. Rachel Held amerikai író nemrég kifejtette, hogy jobb lenne a karácsonyi ajándékozást elválasztani Jézus születésének emlékétől. Ezzel bizonyára Stanley is egyetértene, de mindegy is, hiszen az ötlet aligha megvalósítható.