Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A Nagy Mackó figyel

2005. november 26.

A csúcstechnológia lehetővé teszi, hogy a szülők állandóan szemmel tartsák a gyereket. De tényleg kamerát kell szerelni a játékmaci szemébe?

A csúcstechnológia lehetővé teszi, hogy a szülők állandóan szemmel tartsák a gyereket. De tényleg kamerát kell szerelni a játékmaci szemébe?

Az elrabolt és bántalmazott gyerekekről szóló hírek egyre több szülőt késztetnek arra, hogy állandó megfigyelés alatt tartsa csemetéjét. A legújabb nyomkövető technológiával ellátott játékok és ruhák ezt az igényt szolgálják ki.

A ULocate elnevezésű számítógépes programmal és műholdas nyomkövető rendszerrel ellátott mobiltelefonok lehetővé teszik, hogy a szülők minden percben ellenőrizhessék, hol tartózkodik a gyerek. Ha száz méternél messzebbre merészkedik a háztól vagy az iskolától, automatikus SMS-értesítést kapnak.

Lauren Scott kaliforniai gyermekruha-tervező bejelentette, jövőre megkezdik a rádióhullámmal történő azonosítást biztosító (RFID) pizsamák sorozatgyártását. A ruhába szerelt mikrocsip riaszt, ha a kicsi közel megy az ajtóhoz vagy az ablakhoz.

A Teen Arrive Alive szolgáltatást igénybe vevő szülők az interneten figyelhetik, mikor, merre és milyen sebességgel autózik gyermekük.

Márciusban a Microsoft bemutatta a Teddy nevű óriás plüssmackó prototípusát. A maci szemébe arcfelismerő programmal ellátott kamerát helyeztek el, amely követi a gyerek minden mozdulatát.

Vajon a felelősségtudat megnyilvánulásáról van szó, vagy egy újabb mániáról? – teszi fel a kérdést Sarah Karnasiewitz nemrég megjelent, Nagy Anyu figyel című cikkében.

A gyerekek állandó szemmel tartását sokan ellenzik. A Paranoiás szülők című könyv szerzője, Frank Furedi szerint ezek a megoldások nem pótolják a hagyományos emberi kapcsolatokat.

Helen Boehm gyermekvédelmi szakértő úgy véli, inkább arra lenne szükség, hogy a szülők önálló, felelős emberré neveljék gyereküket. Aki akkor is boldogul az életben, amikor a Nagy Mackó már nem vigyáz rá.