Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Világvége már megint

2005. szeptember 3.

Pusztító nyárvégi hurrikán? Isten büntetése? Allah bosszúja? Netán a Földanya segélykiáltása? Minden igényt kielégítő apokalipszis.

Pusztító nyárvégi hurrikán? Isten büntetése? Allah bosszúja? Netán a Földanya segélykiáltása? Minden igényt kielégítő apokalipszis.

Floridán majd’ minden évben végigsöpör egy hurrikán. Az idei azonban a szokásosnál is pusztítóbb volt. Ráadásul most az Egyesült Államok olajtermelését adó kutak környékén tombolt.

A nagy természeti katasztrófákat, például az ázsiai cunamit sokan Isten büntetésének tekintik. A Katrina hurrikánnal kapcsolatban is előkerülnek az apokaliptikus víziók.

Egy helyi keresztény asszony szerint a hurrikánt Isten küldte Amerikára, mert a kormány támogatta az Ígéret Földjének elhagyását, a Gázai kivonulást. Ő is csak azért élhette túl a vihart, mert Istennek terve van vele.

Az Amerika, Bánd Meg Bűneid! társaság egyik vezetője szerint New Orleans a hagyományos augusztus végi Déli Dekadencia homoszexuális fesztivállal vonta magára Isten haragját. A rendezvényt az elmúlt években botrányok kísérték.

Tavaly például egy lelkipásztor szeretkező párt vett videóra a rendőrség épülete előtt. „A Katrina elmosta a bűn ünnepét – írja a lelkész. – Imádkozunk az áldozatokért és segítünk a rászorulóknak, de közben nem szabad elfelejtenünk, hogy New Orleans polgárai régóta eltűrik városukban a romlottságot.”

Nem csak keresztények magyarázzák az eseményeket isteni beavatkozásként. Az egyik kuvaiti minisztérium magas rangú hivatalnoka, Muhammad Yousef Al-Mlaifi  szerint „A Katrina terrorista, Allah katonája”, aki az afganisztáni és iraki háború miatt bünteti a hitetleneket.

„Mennyire sajnálom Amerikát – ironizál Al-Mlaifi. – Le akarják törni a történelmi rekordot döntő olajárat, hogy megmentsék a hanyatló gazdaságot és gyengülő dollárt. Aztán jön ez a vihar, és Allah akaratából az olajár tovább emelkedik. Allahra mondom, nem vagyok kárörvendő.”

Az olajkutak leállása aggodalommal töltötte el azokat is, akik a Katrinát nem az apokalipszis első lovasának tartják. Újra előkerültek az olajkészletek kimerülésével és a globális felmelegedéssel kapcsolatos vészjóslatok. Van, aki egyenesen küszöbön álló környezeti katasztrófáról és gazdasági válságról beszél.

Vészmadár minden színben és méretben kapható. Mert – ahogy a Beliefnet írja – „azok sem akarnak lemondani az apokaliptikus látomásokról, akik már nem hisznek a világvége keresztény változatában. Csak más márkát választanak.”