Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Iszlamisták moszlimok ellen

2005. szeptember 5.

Kibékíthetetlen a fundamentalisták és a többi arab közti ellentét. A palesztin társadalmat csak a közös ellenség tartja össze. Mi lesz, ha sikerül békét kötni?

Kibékíthetetlen a fundamentalisták és a többi arab közti ellentét. A palesztin társadalmat csak a közös ellenség tartja össze. Mi lesz, ha sikerül békét kötni?

Az izraeli író és publicista, Amos Oz azt állította a Gázai övezet kiürítése kapcsán, hogy kibékíthetetlen ellentét feszül az urbánus világi zsidók és a vallásos telepesek között.

A világi állam zsidó hívei Gázában csatát nyertek, de a háború még nem dőlt el. Hogy a további ütközetek is vérontás nélkül folynak-e majd, Oz szerint attól is függ, hogy a palesztinok mit lépnek. Ha sikerül megfékezniük saját fanatikusaikat, akkor a fal izraeli oldalán is könnyebb dolga lesz a világiaknak.

A sokáig Londonban, majd Izraelben, jelenleg New Yorkban dolgozó egyiptomi publicista, Mona Eltahawy ezt a gondolatot fűzi tovább.

Már a londoni terrortámadások másnapján azt fejtegette egy nemzetközi arab lapban, hogy a fundamentalisták a moszlimok ellenségei. Az iszlám nevében elkövetett terrorcselekmények miatt a nyugati országokban élő moszlimok kerülnek nehéz helyzetbe. Gyanús elemként rendőrségi kihallgatásokon kell megjelenniük, ujjlenyomatukat adatbázisban tárolják, sokukat különösebb indok nélkül kiutasítják.

Pár nappal Oz Vér nélküli győzelem a fanatikusok fölött  című cikkének megjelenése után Eltahawy A vallási fanatizmus a közös ellenségünk Gázában címen közölt egy kommentárt a Washington Postban. „A zsidó telepeseket kitelepítő izraeli katonákról szóló tudósítások arra emlékeztetnek – írja –, hogy mennyire szükségük van egymásra az izraelieknek és a palesztinoknak. Ha nem volna ott az Ellenség, akkor mind az izraeliek, mind a palesztinok egymás ellen fordulnának azoknak a törésvonalaknak a két oldalán, amelyeket alig leplez el a konfrontáció által fenntartott egység. A legnagyobb törésvonal pedig nem más, mint a világiak és a vallásosak közötti szakadék, amely ugyanúgy ott tátong az izraeli, mint a palesztin társadalomban.”

A zsidó és moszlim fanatikusok Eltahawy szerint egymás tükörképei. Jeruzsálem ortodox negyedeiben megdobálják a szombaton autóba ülő zsidókat, és szidalmazzák a szemérmetlenül öltöző nőket. Az arab területeken pedig „becsületbeli gyilkosságokat” követnek el a családjukra szégyent hozó lányokkal szemben.

És ha nem lesz ott az Ellenség? Mi lesz, ha sikerül békét kötni? Ezt a kérdést zárójelbe teszi Hathawy.