Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Már a pornó is válságban van

2012. augusztus 12.

Mi a közös a hírekben és a szexfilmekben? Az, hogy az internetnek köszönhetően mindkettő bőséges mennyiségben ingyen hozzáférhető. A pornófilm-készítők ezért most a napilapok módszerével próbálnak túlélni.

Az újságírás és a pornó hasonló cipőben jár. Mindkét területet kiélezett verseny jellemzi, amelynek következtében a fogyasztók nem hajlandók fizetni a szolgáltatásokért” – írja Jordan Weismann, az Atlantic magazin szerkesztője.

A Metazin már öt éve beszámolt a pornóipar egén gyülekező fellegekről. Az internet elterjedésével a felnőtt filmek is elérhetővé váltak az illegális fájlmegosztó portálokon, ami jelentős kiesést okoz a pornófilm-készítőknek. Sőt, az interneten veszedelmes konkurenciát támasztanak a lelkes amatőrök is, akik házi videóikat fillérekért, vagy akár ingyen is elérhetővé teszik. 

Weismann utal a Bloomberg hírügynökség kimutatására, amely szerint 2007 óta felére zsugorodott a pornófilmek piaca. A visszaesés olyan súlyos, hogy Louis Theroux, a BBC szakértője egyenesen a pornóipar végnapjairól beszél. Filmgyártók mennek tönkre, a színészek egyre kevesebbet keresnek, sokan kénytelenek prostitúcióval kiegészíteni jövedelmüket. A pornószínészkedés egyre inkább csak másodállásként képzelhető el.

A pornófilm-készítők azonban nem adják fel – írja Weismann. Az online felnőtt oldalak most azzal kísérleteznek, hogy – egyes napilapokhoz hasonlóan – mikrofizetési rendszert vezetnek be. Azt remélik, hogy ha nem kell több tíz dolláros regisztrációs díjat fizetni, hanem egy dollárért letölthetők az egyes filmek, akkor talán a sok kis befizetésből több lesz a bevétel.

Theroux és Weismann szerint a helyzet reménytelen: az emberek hozzászoktak, hogy az interneten ingyen elérhetők a szexfilmek, és ezért a fogyasztók nem lesznek hajlandóak fizetni értük. Hiszen a napilapok közül is csak a piacvezető újságok, a New York Times és a Wall Street Journal online változata büszkélkedhet jelentősebb előfizetői körrel.

A jelek szerint tehát a színvonalas újságírás becsülete még ma is nagyobb valamivel, mint a pornóé – vonja le az optimista következtetést Weismann.