Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Paralimpiai üzenetek

2012. szeptember 9.

A baloldali lap azzal vádolja a kormányt, hogy csak szavakban támogatja a fogyatékkal élőket. Miközben a miniszterelnök a paralimpikonok teljesítményét méltatja, kormánya félmillió mozgáskorlátozottól vonná meg a rokkantsági támogatást.

„Felfordult a gyomrom David Cameronnak a paralimpia megnyitóján tartott beszédétől. Képmutatás volt tőle az atléták felemelő teljesítményéről szólni, miközben a kormány módszeresen lebontja a szociális rendszert, amelynek sok paralimpikon köszönhette álmai megvalósítását” – írja Francisca Martinez, az Independent kolumnistája. 

A paralimpikonokat méltató brit kormány az elmúlt évben jelentős megszorításokat vezetett be a szociális kiadások terén. Egyebek között szigorította a rokkantsági segélyezést, és megvonta a támogatást azoktól, akiknek állapota javult, illetve közmunkához kötötte a munkaképes szellemi és fizikai fogyatékosok segélyezését. A vádlók odáig mentek, hogy véleményük szerint a gyógyíthatatlan rákbetegek is a közmunkára fogottak körébe tartoznak. A kormány számításai szerint néhány év múlva félmillióval csökkenhet a rokkantsági segélyre jogosultak száma. A fogyatékosok fele már ma is a szegénységi küszöb alatt él.

Konzervatív politikusok azzal érveltek, hogy vissza akarják szorítani a csalásokat, és a kemény fellépéstől remélik, hogy minél több, korábban leszázalékolt britet tudnak visszaterelni a munkaerőpiacra. Martinez viszont azt állítja, hogy a jelenlegi rendszerben rendkívül alacsony, alig fél százalékos volt a csalások száma.

A régóta nem szokásos baloldali érvkészletet felelevenítő publicista ennél is visszatetszőbbnek tartja, hogy a munka és a szorgalom becsületéről szónokló kormánypárti politikusok jelentős része tekintélyes vagyont örökölt, vagyis nem saját érdemei alapján vált milliomossá. Különösen bizarrnak minősíti, hogy a munkaügyi miniszter, a rokkantsági juttatások felülvizsgálatának egyik fő szószólója élt az energetikai célú lakásfelújításokhoz nyújtott állami támogatással, és 10 000 font költségvetési támogatást vett fel lakása felújítására. Martinez szerint ez ellentmondásban áll a kormánynak azzal az álláspontjával, hogy felveszi a harcot a „segélyen élősködőkkel” szemben.

A publicista rendkívül károsnak tartja a szociális reform társadalmi üzenetét. Úgy fogalmaz, hogy a kormány „hadjáratot indított a rokkantak ellen”, s ennek tudja be, hogy jelentősen nőtt a fogyatékkal élőkkel szembeni gyűlölet-bűncselekmények száma.

Akármit kezdeményezett is a kormány, az Independent biztosan hadjáratot indított ellene rokkant-ügyben, s ehhez jó alkalomnak látja a paralimpiát. Mark Steel az Independent egy másik cikkében azt tűzi tollhegyre, hogy a paralimpia főtámogatója a rokkantsági segélyekre való jogosultság felülvizsgálatával megbízott Atos cég. Talán azt akarja sugallni jelenlétével, hogy a fogyatékosok egyáltalán nem szorulnak segélyre, hiszen kiemelkedő sportteljesítményekre is képesek? – ironizál Steel.