Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Virtuális pártokkal a demokráciáért

2012. szeptember 16.

A kiberdemokraták az internettől és a közösségi oldalaktól várják a demokrácia felpezsdítését, a kétpártrendszer meghaladását. A polgárokat azonban egyelőre nem hozza lázba a kezdeményezés. A netizeneket ez sem kedvetleníti el.

A modern technológia átalakítja a választási szabályokat, és arra ösztönzi a reformereket, hogy az online szavazás és a Facebook segítségével folytassanak újfajta politikai kampányokat” − olvassuk a New York-i Discover magazinban.

Sokak szerint az internet lehetőséget teremt rá, hogy végre megerősödjön Amerikában egy új politikai párt, és véget érjen a kétpártrendszer és a vele járó meddő ideológiai megosztottság. Az online közösségek segítségével a jelöltek közvetlenül választhatók, így nő a polgárok befolyása, ami erősíti a demokráciát.

Az ötleten felbuzdulva egy amerikai multimilliomos létre is hozta az American Elect online mozgalmat, abban a reményben, hogy kinőhet belőle egy virtuális centrista párt, amely aztán eséllyel indulhat az elnökválasztáson. A kezdeményezés azonban kudarcba fulladt. Egyetlen jelölt sem kapott elég támogatást ahhoz, hogy elnökjelöltté válhasson. A legtöbb hívet egy korábbi republikánus kormányzó gyűjtötte, ám őt is mindössze hatezren támogatták. A potenciális választók sem tolongtak: az emberek többsége nem volt hajlandó hosszú órákat fordítani rá, hogy megismerje a jelöltek programját. Pedig biztosan tájékozottabb döntést hozhatott volna, mintha csak az esti híradót nézi.

A kiberdemokrácia hívei azonban nem csüggednek. Továbbra is kitartanak amellett, hogy előbb-utóbb eljön az áttörés, és létrejön egy olyan online szerveződő erő, amely sokkal inkább tükrözi a választói akaratot, mint a két bürokratikus és hierarchikus párt.

Azt azonban még az optimistább kiberguruk sem tudják megmondani, hogyan lehetne legalább a média figyelmének felkeltéséhez elengedhetetlen 5-15 százalékos országos támogatottságra szert tennie az alternatív virtuális pártnak. Arra sincsen receptjük, mivel lehetne rávenni az állampolgárokat, hogy több időt áldozzanak a jelöltekkel és programjukkal való ismerkedésre.

A virtuális demokrácia hívei azt sem részletezik továbbá, hogy a virtuális pártok miért lennének kevésbé megosztóak, mint a hagyományos tömegpártok. Hiszen a Közel-Keleten a vallási fundamentalista pártok is sikerrel mozgósítanak a világhálón. Európában pedig a radikális szélsőjobboldali pártok sokkal jobban kihasználják az online média lehetőségeit, mint a mérsékeltek.