Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Bush és Goldwater

2005. július 19.

A The Globalist idézeteket közöl Barry Goldwater, az 1964-ben Johnsonnal szemben csúfos vereséget szenvedő republikánus elnökjelölt egy beszédéből. Elég "terrorizmusra" cserélni a "kommunizmus" szót, s megkapjuk Bush elnök programjának főbb pontjait.

A The Globalist idézeteket közöl Barry Goldwater, az 1964-ben Johnsonnal szemben csúfos vereséget szenvedő republikánus elnökjelölt egy beszédéből. Elég "terrorizmusra" cserélni a "kommunizmus" szót, s megkapjuk Bush elnök programjának főbb pontjait.

Korábbi szemlénkben jeleztük, hogy újabban sokan felelevenítik - és nem csak a konzervatív táborban - a kommunizmus elleni világméretű küzdelem eszméjét.

A The Globalist Goldwaternak az elnökjelöltséget elfogadó beszédéből gyűjtött szemelvényeket. Csillaggal jelölik, ahol az eredetiben szereplő "kommunizmus" szót "terrorizmus"-sal helyettesítették.

"A mi nemzetünk, a mi népünk - így Goldwater - a szabadság mintaképe az útját kereső világban. Mi lehetünk a szabadság hittérítői a kételkedő világban."

"A terrorizmus* azzal henceg, hogy eltemet bennünket, de meg fog hátrálni a szabadság erői előtt."

"Nekünk, republikánusoknak nem az a célunk, hogy egyenlővé tegyük a világot, hanem az, hogy felszabadítsuk népünket és megmutassuk a szabadsághoz vezető utat az egész világnak."

"Nem hasznos munkát, hanem bürokratikus ál-munkahelyeket adnak az embereknek (ti. a liberálisok); erkölcsi útmutatás helyett cirkuszt és kenyeret, látványosságokat és botrányokat kínálnak."

"Hiszem, hogy a terrorizmus*, amely el akar bennünket pusztítani, megerősít minket szabadságunkban."

"Szélsőségesnek lenni a szabadság védelmében nem bűn. Mérsékeltnek lenni az igazságért folyó küzdelemben nem erény" - mondta a Republikánus Párt elnökjelöltje. 1964-ben.

A hasonlóság szembetűnő. De mi a jelentősége? Csak a retorika hasonlít, vagy a mondanivaló is?

Az amerikai konzervatizmus újabb történetét az 1964-es kampánytól kezdve szokták elmesélni. A történet egyik változata: Goldwater csatát vesztett, de hívei a végén megnyerték a háborút. Ez Rick Perlstein, egy baloldali publicista-történész 2001-ben megjelent könyvének tézise.

Más következtetésre jut John Mickelthwait és Adrian Wooldridge, a The Economist két újságírója. Az amerikai konzervatizmus sikertörténetéről szóló munkájuk tavaly jelent meg. Bár a Heti Válasz recenziója ezt nem említi, a szerzők úgy vélik, hogy Bush konzervatizmusa már nem Goldwater konzervatizmusa.

"A legmeglepőbb változás a 'nagy állam'-párti konzervatizmus kialakulása. Az 1963-64-es  Goldwater kampány után - írja Micklethwait és Wooldridge egy cikkében - a konzervatizmus az állammal szembenálló hitvallásként határozta meg magát. Barry Goldwater kijelentette, hogy nem megreformálni akarja az államot, inkább kisebb államot akar. Balfelé fordult volna Bush? - sok konzervatív ettől tart. - De nem, inkább a konzervatív értékek eszközévé akarja tenni az államot."