Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mi dönti el a választást?

2012. november 1.

Az amerikai elnökválasztás hajrájában a két jelölt közel azonos nagyságú tábort tudhat maga mögött. A rendkívül kiélezett versenyben nem biztos, hogy a józan ész fog dönteni. Akár az időjárás vagy a hétvégi sporteredmények is döntőek lehetnek.

Kutatások szerint a szélsőséges időjárás meghatározhatja, hogy kire szavazunk” – olvassuk Adam Serwer cikkét a Mother Jones magazinban.

Nincs benne semmi meglepő, hogy politológusok kimutatták: a politikusok újraválasztási esélyeit jelentős mértékben befolyásolja a természeti katasztrófák idején mutatott teljesítményük. Az azonban már érdekesebb, hogy a hatalmon lévő politikusok népszerűsége az aszály vagy a túl sok csapadék miatt is csökken. Bár a szélsőséges időjárásról nem a kormány tehet, a választók jelentős része nem racionális megfontolás, hanem politikai tekintetben teljességgel irreleváns szempontok alapján ítél.

A választói irracionalitás mértékét jól mutatja, hogy akár a hétvégi sporteredmények is hatással lehetnek a pártpreferenciákra. Három amerikai közgazdász azt vizsgálta, hogy a választást megelőző napokban zajló sportesemények miképp befolyásolják a választókat. Az eredmény: ha nyer a helyi csapat, a hivatalban lévő jelölt támogatottsága átlagosan 1,6 százalékkal nő. Az ismertebb csapatok esetében akár 3 százalékot is jelenthet a győzelem, ami az elnökválasztás végső kimenetelét meghatározó államokban döntő lehet. Egy másik hasonló tanulmány szerint a helyi kedvencek éves teljesítménye is jelentős hatással van az újraválasztási esélyekre.

„Amikor az emberek fel vannak dobva és boldogok, általában is elégedettebbek a status quóval, aminek következtében hajlamosabbak a hivatalban lévő politikusra szavazni, annak ellenére, hogy mindez teljességgel irracionális” – vonja le a következtetést Serwer.