Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kampány az adatbányászat korában

2012. november 10.

Az adatelemzésnek jelentős szerepe volt Amerika 44. elnökének újraválasztásában. A kampánystratégák egyre pontosabban mérik fel a választói célcsoportok preferenciáit, és egyre könnyebben juttatnak el hozzájuk személyre szabott üzeneteket.

„Az intuíció és a tapasztalat alapján határozó profi kampánystratégák jelentősége csökken. Hamarosan olyan adatelemzők és programozók vehetik át a helyüket, akik képesek nagy adathalmazok alapján új felismerésekre jutni. A politikában eljött az adatok kora” – olvassuk Michael Scherernek, a Time magazin fehér házi tudósítójának exkluzív beszámolóját Barack Obama kampánystratégiájáról.

Scherer szerint Obama jelentős részben az adatelemzésen alapuló kampánynak köszönheti az újraválasztást. A politikai pártok mindig is igyekeztek feltérképezni a választókat, hogy aztán a megfelelő célcsoportokat kiválasztva mozgósíthassanak a regisztrációra és a szavazásra. Az informatika fejlődésével új távlatok nyílnak meg a pártok előtt. Egyre könnyebben, egyre több információt gyűjthetnek össze a választókról. Hála a különböző online közösségeknek és fórumoknak, folyamatosan tarthatják a kapcsolatot szimpatizánsaikkal, illetve lemérhetik, hogy mennyire népszerű egy-egy politikai ígéret.

Az információbőség miatt ma már nem a hozzáférhető adatok mennyisége jelenti a problémát, hanem az adatok kiértékelése. A pártok általában különböző célokra készült adatbázisokból dolgoznak. Obama kampánystábja a választás előtt a meglévő információkat egyetlen hatalmas adatbázisba rendezte, így lehetősége nyílt a választói csoportok és preferenciáik még alaposabb felmérésére. Olyan összefüggéseket fedeztek fel, amelyek megkönnyítették a kampányüzenetek testre szabását és eljuttatását egy-egy adott célcsoporthoz – írja Scherer.

Az adatelemzők kimutatták például, hogy a nyugati parti városokban élő középkorú nőket leginkább George Clooney csatasorba állításával lehet rávenni, hogy adakozzanak Obama kampányára. New Yorkban Sarah Jessica Parkert kérték fel adománygyűjtő vacsora rendezésére – az adatbázis szerint ugyanis ő volt a legnépszerűbb az adakozó kedvű, balra hajló New York-iak között.

A rendelkezésre álló információk elemzésével sikerült jelentősen növelni az online adományokat is. Kiderült például, hogy négyszeresére növeli az ismételt felajánlás esélyét, ha a szimpatizánsnak nem kell újból kitöltenie a személyes adatait az online adományküldő felületen. Az utolsó hetekben egy Facebook alkalmazás segítségével a szimpatizánsok személyes, fényképes üzenetet küldtek az ingaállamokban élő ismerőseiknek, amelyben Obama melletti szavazásra ösztökélték őket. A kampánystáb mérései szerint az üzenetek címzettjeinek ötöde a baráti noszogatás miatt ment el szavazni.

A szimpatizánsok megszólítása is hatékonyabb lett. Az adatokból az is kiderült, hogy az ismerős általi személyes megkeresések mozgósítanak a leghatékonyabban. Obama stábja hatalmas önkéntes hálózatot alakított ki, hogy sarki fűszeresek és fodrászok segítségével jusson el az üzenet a választókhoz. Az adatelemzők folyamatosan az adatbázisra vetítették a közvélemény-kutatási adatokat annak eldöntéséhez, hogy Obamának melyik államban kell többet kampányolnia. Obama nem csak a szokásos sávban, a hírek előtt és után vásárolt politikai hirdetéseket a médiában. A 35 évnél fiatalabb, Miamiban élő nőket például a helyi adón sugárzott szappanoperák szünetében sugárzott felhívásokkal mozgósította.