Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az olajhatalmak alkonya

2013. január 24.

Az új technológiák segítségével egyre olcsóbban tárható fel a palagáz és a palaolaj. Az amerikai energetikai szakértő szerint a kitermelés megindulása jelentős geopolitikai változásokat indít el. A nagy vesztes a Gazprom és Oroszország lesz.

Újrarajzolódik a világ energetikai térképe, aminek következében a globális geopolitikai rendszer is átalakul − írja Aviezer Tucker texasi energetikai szakértő a Foreign Affairs hasábjain.

Tucker szerint a palagáz kitermelésében forradalmi átalakulás zajlik. A hidraulikus repesztés módszerével olcsón és aránylag csekély környezeti kockázattal tárhatók fel a palagáz és a palaolaj lelőhelyei. A kitermelés megindulása máris jelentős árcsökkenést idézett elő az Egyesült Államokban: a földgáz ára négy év alatt negyedére csökkent, az olajimport a teljes fogyasztás 60 százalékáról 45-re csökkent. Fél tucat szénerőmű bezárt, és az olcsó energia számos gyárat késztetett hazatelepülésre a Távol-Keletről. A PriceWaterhouse elemzése szerint 2025-ig egymillió amerikai munkahely jöhet létre az olcsó gáznak köszönhetően.

A palagáz és -olaj kitermelésének nagy vesztesei az olajállamok lesznek, hiszen a kereslet visszaesése lenyomja az energiaárakat. Ebből pedig azok az államok is profitálnak, amelyeknek területén nem találhatók palalelőhelyek.

Az energiapiaci átalakulás Moszkva számára lesz a legnagyobb kihívás − véli Tucker. Az orosz költségvetés az energiahordozók exportjából befolyó összegekre épül. Nem véletlen, hogy Moszkva igyekszik megakadályozni az európai palamezők feltárását. Lengyelországban, Csehországban és Bulgáriában még a környezetvédőket is mozgósítja a kitermelés megakadályozása − és ezzel az orosz energiaexport fenntartása − érdekében. Tucker szerint ezek a lépések csak ideig-óráig lehetnek hatékonyak, már csak azért is, mert az Egyesült Államok kormánya a kitermelési technológia átadásával segíti az erőforrásokban gazdag országokat. A Gazpromnak és a Kremlnek előbb-utóbb szembe kell néznie a bevételek drasztikus csökkenésével. A Gazprom a közelmúltban több ország számára tíz százalékkal csökkentette az árait.

Az energiahordozók exportjából származó állami bevételek apadása politikai átalakulást indíthat el − állítja Tucker. A jelenlegi korrupt politikai rendszer nem lesz fenntartható. Tucker szerint a költségvetési hiány megugrása miatt végre Oroszországban is megindulhat az 1990-ben hamvába holt demokratikus átalakulás. Az amerikai energetikai szakértő abban viszont már egyáltalán nem biztos, hogy az orosz modernizáció ezúttal révbe ér − Oroszország története során eddig ugyanis még nem volt rá példa, hogy sikerrel záruljon a demokratikus átalakulás.